NYHETER 2021-03-31 KL. 10:57

Regionen om smittläget – behovet av IVA-platser ökar

Hur ser smittspridningen ut i Halland just nu? Vad ska man tänka på för att fira påsken så smittsäkert som möjligt? Hur går det med vaccinationerna?

Regionen om smittläget – behovet av IVA-platser ökar
Region Halland livesänder frågestund och information om smittläget i Halland. Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo, deltar.

TV-klipp och nyheter



Klockan 11 idag sände Region Halland live för att informera om smittspridningen i Halland och läget på sjukhusen.

Man svarar också på frågor från invånare som har skickats in i förväg.
Deltog i sändningen gjorde smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo, Daniel Wide, överläkare, infektionskliniken Hallands sjukhus, Anders Åkvist, chefsläkare Halland.

Stor risk att smittas


Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo:
– Risken att smittas av covid-19 i Halland är väldigt stor just nu. Även om du inte är rädd för att smittas för egen del, finns risken att du smittar personer i din närhet som kan bli svårt sjuka.

– Vecka 12 hade vi flest antal fall på en enskild vecka sedan pandemins start. Det är framförallt vuxna i arbetsför ålder mellan 20-60 år som står för den största delen av de smittade.

– Bakgrunden till att smittan ökar är enkelt. Ju mer smitta som finns ju fler blir smittade. Smitta sprids när människor träffas i miljöer där det är svårt att hålla avstånd, säger Maria Ryberg Mo.

– Smittan ökar även hos barn och unga men inte i samma utsträckning som hos vuxna, majoriteten av fallen är just vuxna, säger Maria Ryberg Mo.

Vanliga frågor


Hur kan det komma sig att ni kan öppna upp verksamheter samtidigt som vi har så allvarligt smittläge?

– Det förstår jag verkligen att man undrar. Med pandemilagen och i de föreskrifter som nu finns är det så att man på ett mer träffsäkert sätt har möjlighet att styra den här verksamheten och begränsa smittspridningen. Från nationella myndigheter har man gjort bedömningen att den här typen av verksamhet kan vara öppen, säger Maria Ryberg Mo.

– Det är viktigt att de besökare och invånare som besöker verksamheterna följer de riktlinjer som sätts upp.

Vad är det som gör att just Halland sticker ut? Är vi sämre på att följa rekommendationerna?
– En analys visar att det är en kombination av olika faktorer. När man kommit upp på en hög nivå av smittspridning tar det ofta fart, det genererar fler och fler fall och smittan får fäste. Den brittiska mutationen som vi har till stor andel i Halland är lite mer smittsam och det gör också att smittan tar fart på ett annat sätt. Den verkar också ha ett snabbare förlopp, man blir smittsam i ett tidigare skede.

– Första månaderna under pandemin var Halland relativt förskonade, det gör att det finns fler som är mottagliga för infektionen kvar. Sen är det så om människor inte träffas, kan smittan kan inte överföras, så sprids inte smittan. Men jag tror inte hallänningarna är sämre än i andra regioner.

 Vad gör egentligen Smittskydd?
– Alla i samhället har ansvar för att begränsa smittspridningen. Alla myndigheter, verksamheter och invånare. Ett ansvar som alla delar. Vi samverkar med andra aktörer och andra instanser som har mer beslutsfattande funktioner. Smittskyddet är rådgivande och mer en expertverksamhet i sammanhanget.

När kan vi se en nedåtgående smitt-trend?

– Det är väldigt svårt att uttala sig om. Men i takt med att fler och fler blir vaccinerade så kommer förutsättningarna för att hantera smittspridningen vara en helt annan. Även förändrad varmare väderlek kommer bidra till viss del. Man vet att den här typen av smitta sprids lite sämre när det är varmare. Men i grund och botten är det beteende vi alla har som kan påverka när det vänder nedåt.

Läget på sjukhuset


Invånare som har operationer inbokade kommer att bli kontaktade av Region Halland om operationen ställs in. Blir man inte kontaktat så kommer operationen ske på utsatt tid.

Överläkare på infektionskliniken Daniel Wide:

– Vi har succesivt behövt utöka våra vårdplatser för de här patienterna och vi ser inte någon tendens att det minskar. Som smittläget ser ut befarar vi att det kommer bli värre. Vi ser att behovet av intensivvård för de allra svåraste sjuka inte minskar utan vi har behövt utöka våra IVA-platser. Följden av det blir att vi tvingas ställa in operationer, säger Wide.

Hur ser en arbetsdag ut?
– Alla på sjukhuset påverkas mer eller mindre. Vi på infektionsklinken arbetar dagligen med detta och påverkas i alla delar. Eftersom vi har många covidpatienter så ligger de på andra vårdavdelningar också, och vi stöttar på andra avdelningar. Det påverkar allt i vår vardag och har gjort under en längre tid.

Nu när vi levt länge med pandemin, hur har det förändrats?
– Vi vet mer om sjukdomen nu och hur vi ska ta hand om våra patienter men vi har fortfarande ingen mirakelmedicin eller botemedel, vi står utan effektiv behandling på det sättet. Det kan vara svårt att veta hur sjukdomsförloppet kommer bli när patienten kommer till sjukhuset. Det är fortfarande en stor utmaning att ta hand om de här patienterna.

Den bilden som blivit tydlig på sistone är att vi har förhoppningsvis i takt med att vi vaccineras de äldsta, sett färre och färre av dem vi vet har störst risk för svår sjukdom. Men tyvärr har inte behovet av sjukhusvård minskat för det, utan fler i de yngre åldersgrupperna blir så sjuka att de behöver läggas in. Betydligt fler än tidigare.

Hur ser du på den höga smittspridningen?

– Vi kan tydligt följa siffrorna vecka till vecka hur smittspridningen ökar och då vet vi att finns det flera smittade ute i samhället kommer belastningen på sjukhuset öka efter en vecka eller två veckor. När antalet smittade går upp kommer vi märka av det här på sjukhuset.

Dina bästa råd till hallänningarna?
– Jag tror att alla känner till det Maria sa innan. Om vi har ett mer smittsamt virus som sprids är det ändå samma råd. Vi behöver hålla avstånd undvika att umgås med andra. Det är det jag hoppas alla tar till sig och att vi kan vända det tillsammans.

Vaccinering i Halland


Chefsöverläkare Anders Åkvist berättar att 63 141 vaccineringar genomförts i Halland hittills. Mellan klockan 06.30-09.00 idag, har fler än tusen personer bokat tid.

– En stor andel av den äldsta befolkningen (80 procent) är vaccinerade och vi börjar komma upp i goda siffror vad det gäller befolkningen över 70 år (ca 65 procent), men en lägre andel i de yngre grupperna och det är där vi ser den stora smittspridningen just nu, säger Åkvist.

– Det händer hela tiden mycket som förändrar förutsättningarna för vaccinationen. Just nu är vi i en fas där det pågår mycket bokning och vi är mer ute och vaccinerar i de åldersgrupper som är ute i samhället. Den bokningen öppnar i olika åldersgrupper succesivt för att det ska vara enkelt att komma fram. Vi vill råda att alla som har möjlighet att använda den digitala bokningen gör det i första hand, så att de som behöver boka på telefon kommer fram, säger Anders Åkvist.

– Det finns gott om tider för alla i gruppen över 70, som ingår i den grupp som vaccineras just nu. Det blir lite trängsel på morgonen, så om du kan vänta en lite stund är det lättare att komma fram senare (på dagen).

Återstart för Astra Zeneca


En av de större förändringar är det som rört Astra Zenecas vaccin. Det återstartas nu vaccination av Astra Zenecas vaccin för personer över 65.
Men det är inte alltid lätt att hänga med i alla svängningar.

– Vi informerar vi annonser i tidningarna, på Region Halland och i 1177. Även om det varit paus i bokningen har det inte varit paus i vaccinationen.

Från nästa vecka börjar bokningen för de som är 65-69 år.

Region Halland befinner sig i fas 2 vad det gäller vaccineringen. Vecka 17 räknar man med att börja vaccinera personer som tillhör fas 3.

Kring vecka 20 börjar vaccinationen av övriga invånare från 18 år och uppåt.

– Det här är färskvara och utifrån vad vi vet idag, säger Anders Åkvist.

Olika vaccin


Tre godkända vacciner används i dagsläget, Moderna, Pfizer och Astra Zeneca.

–.De är effektiva vacciner som ger en god och likvärdig effekt mot svår sjukdom och död, som är den viktigaste effekten vi är ute efter. Sedan finns det ett fjärde vaccin från Jansen som blivit godkänt, men där är man inte lika långt fram i produktionen, så där har vi inte fått något vaccin ännu, säger Anders Åkvist.

– Vad det gäller vaccinet från Astra Zeneca är det ett område där vi fått en hel del ny information och kunskap sedan vi började använda det. Det är ju så att alla läkemedel som används är godkända av Läkemedelsverket för att vi ska kunna använda dem i vården.

– Alla vaccin som är godkända för personer över 18 sedan starten och det har inte förändrats. Däremot har vissa länder ändrat sina rekommendationer för vissa vacciner.

– Det kom rapporter om ett fåtal fall i Europa om biverkningar man misstänkte kunde komma från vaccinet. Det var blodproppar. Då valde FHM att stoppa användningen av försiktighetsskäl, och de första resultaten kom under förra veckan och visade att det inte fanns några sådana fall för personer över 65 år gamla. och att man fortfarande inte ser något säkert orsakssamband. Man har inte heller sett en koppling att de som fått blodproppar haft en ökar risk för blodproppar innan, så det finns inte särskild anledning att anpassa vaccinet efter det, säger Anders Åkvist.

Ytterligare ny kunskap som Sverige fått handlar om skyddseffekten av vaccinet. Alla vaccin som används ger ett mycket högt skydd mot att behöva vård på sjukhus, över 80 procent.

– Pausen som vi hade under två veckor av Astra Zenecas vaccin har enligt beräkningar från FHM, att vi i Sverige fick ytterligare tio fler intensiv-vårdfall än om vi kunnat använda vaccinet.

Invånarfrågor om vaccination


Hur får jag reda på om jag är i riskgrupp och vem avgör det?

– Folkhälsomyndigheten har tagit fram en beskrivning vilka grupper som ska gå före i vaccinationen. Är man osäker kan man ibland behöva ta kontakt med sin läkare på vårdcentralen för att höra hur man ligger till.

När man fått sin vaccination, kan jag smitta andra?
– Det är klart att det finns underlag att smittsamheten minskar efter vaccinationen men det är fortfarande inga säkra uppgifter om hur mycket. Det är framförallt ett skydd mot svår sjukdom och död. De restriktioner som vi följer avgörs mer av hur stor smittspridningen är än vilket skydd man har som individ. Man ska följa samma restriktioner som om man inte varit vaccinerat.

Vi som fyllt 60 och redan haft blodproppar, är det verkligen lämpligt för oss att ta AZ-vaccin?
– Det är en naturlig fråga. Man har inte funnit någon koppling även om man haft ökad risk för blodproppar sedan innan. Än så länge är rekommendationen att vaccinet kan användas för alla över 65 år.

Med så mycket smitta, hur ska man tänka med vaccination under pågående covid-infektion?
– Då ska man inte vaccinerade. Men det har mer att göra med att om man har symptom ska man stanna hemma och inte gå ut och träffa andra, även om det är för covid-vaccination. Men så fort råden om att hålla sig själv i karantän är avslutade så är man välkommen att vaccinera sig.

Då behöver man boka om sin tid?
– Precis. Om man har en tid och blir sjuk måste jag boka om.

Vet vi mer nu om hur länge vaccinet skyddar?
– Nej, tyvärr. De har använts mindre än ett år så det går inte att undersöka om skyddseffekten är längre än så. Det är naturligtvis en jätteviktig fråga i forskningen.

Om man haft covid-19, ska man vaccinera sig ändå?
– Ja. Man får en viss immunitet men hur bra det skyddet är kan variera ganska mycket från person till person. Rekommendationen är att man vaccinerar sig oavsett.

Kommer alla 65+ få Astras vaccin eller blir det slumpartat vilket man får, även om man är över 65 år?
– Utifrån den höga smittspridningen vi har nu så har FHM gjort en justering i prioritering, så all vaccination av sjukvårdspersonal ställs på paus tills grupperna över 65 är färdigvaccinerade. De tre vaccin vi har tillgång till kommer att användas till den här gruppen och det fördelas efter praktiska aspekter, som vilka leveranser vi får.

Kan man neka Astras vaccin?
– I samband med bokningen kan man inte få information om vilket vaccin som kommer att ges. De beskeden skiftar snabbt och förutsättningarna kan ändras snabbt. Dessutom är det många enheter som använder flera vaccin samtidigt och då kan det vara slumpen som avgör vilket vaccin man erbjuds eftersom vi betraktar alla vaccin som likvärdiga, med reservationen att ett av dem bara används av personer över 65. Normalt sätt är det inte möjligt att välja vaccin

Sjukvårdspersonal som fått första dosen av Astras vaccin, vad händer när vi ska få andra dosen om det inte godkänns för personer under 65? Kan man ge andra dosen av ett annat vaccin?
– Det finns inget tydligt svar på den frågan ännu. Den behandlas av FHM. Vi har lite tid på sig, för man kan utsträcka tiden mellan doserna till tre månader.

Kan man ställa sig på en reservlista?
– Det finns ingen samlad reservlista som vi håller ihop. Men vaccinerna levereras i flerförpackningar och då kan man behöva ha en liten reservlista inom vissa enheter för att inte behöva kasta vaccin om det inte går jämnt ut. Men det gäller naturligtvis bara personer som tillhör den vaccinationsgruppen.

När Astras vaccin stoppades blev min tid ombokad 23 dagar fram, kan vi förvänta oss att få ett annat vaccin?

– Det är ett exempel på att det finns saker vi inte kan överblicka eller styra, Men när det gäller de andra vaccinerna har leveranserna kommit väldigt pålitligt. Och vi bokar in utifrån de prognoserna.

Kommer vaccinering pågå under påskhelgen?
– Ja, det är lite olika hur vårdcentralerna lägger upp det. Vissa enheter har öppnat upp för vaccination under påskhelgen.

Sändningen är nu avslutad, klockan 11.52
Den kan ses i efterhand på regionhalland.se 


 

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Idrottsanläggningarna öppnar – nu får alla träna igen 

Stopp för egenbokade antikroppstester

Flera tusen vaccinbokningar gjorda 

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Kabelbrott orsakar mörker
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00
Det blir fler soptunnor
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 07:08
Brand i soprum i natt
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.