Annons

Populär app kan minska – eller öka – trängseln

Syftet med Visit Hallands nya app är att turister och hallänningar ska sprida ut sig i länet och upptäcka nya besöksmål, bland annat för att minska trängseln.
Appen har tagits emot väl, men samtidigt finns det en risk att den bidrar till att skapa trängsel på platser som vanligtvis inte har de problemen.

Nyheter | 07 Juli 2020 09:02

Den nya appen, A day in Halland, lanserades i början av juni. Sedan dess har mer än 17 000 personer, främst hallänningar men även göteborgare, malmöiter och stockholmare, laddat ned appen.

– Vi hade inte väntat oss så många nedladdningar, säger Jimmy Sandberg, kommunikationsansvarig på Visit Halland.

 

Appen beskrivs som ett sätt för Visit Halland att ”hjälpa besökare och invånare att hitta nya smultronställen och uppmana till att undvika platser där det kan samlas mycket folk”. Kommunerna har fått lista sina besöks- och utflyktsmål och markera de platser som vanligtvis lockar mycket folk.

Pushnotiser

Dessutom finns en funktion med pushnotiser som kan varna för hög risk för trängsel. Jimmy Sandberg förklarar hur det kan fungera:

– Kommunerna har beredskap kan man säga, så de rapporterar till vår redaktion. När vi får in rapporter, till exempel från Kungsbacka, gör vi en bedömning om vi ska skicka ut en notis. Det kan vara alltifrån att det är stor trängsel på stränderna, till fullsatta parkeringar och trafiksituationen förstås, säger han.

Beroende på kapacitet

Vidare förklarar Jimmy Sandberg att det är upp till varje kommun att avgöra hur man väljer att kontrollera och rapportera information. Vissa gör det genom anställda strandvakter, medan andra tar hjälp av näringslivet.

– Till exempel vet jag att Åsa camping har en så kallad infopoint hos sig, så de rapporterar in till Kungsbacka kommun om det skulle vara ett allvarligt läge.

Det går alltså inte att genom appen i realtid se hur många personer som vistas på en specifik plats.

– Den tekniken är för avancerad att jobba med, men vi kan använda oss av pushnotiser exempelvis när det är väldigt mycket trafik eller om det har varit fullt i flera dagar, säger Jimmy Sandberg.

Risk skapar trängsel

Finns det inte en risk att den här appen bidrar till att det samlas mycket folk på fler ställen?

– Jo, absolut. Det är klart att det finns en risk. Ett av målen är att sprida ut gäster och invånare till andra platser än de mest populära, och då finns det ju en risk att fler ställen upplever mer folk. Men vi har bett våra kommuner att ta hänsyn till det här och kanske inte lista de mest känsliga platserna, och vi har försökt att göra ett urval med platser som klarar av ett ökat besökande, svarar Jimmy Sandberg.

 

I appen finns kategorier som fika, äta, åka på utflykt, shoppa och bada. Efter de första veckorna har Visit Halland kunnat konstatera att både fika och åka på utflykt är populära kategorier, men överst på listan hamnar att bada i havet.

– Det var inte helt otippat här i Halland, kanske, säger Jimmy Sandberg.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Skola Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan. "Vi bedö...

Halland har mest vaccinturism

Vård Under vecka 27 fick ungefär 24 500 personer från andra län vaccin mot covid-19 i Halland. Samma vecka valde 10 850 hallä...

Ökad risk att drabbas av ehec

Nyheter Närmare 500 fall av ehec rapporterades i Sverige under 2020, varav en tredjedel i västra Götaland. Det visar statistik ...
Annons