Annons

Orientera dig runt promenaden

Sugen på att göra promenaden kring Tjolöholm lite mer spännande? Fjärås AIK har tagit fram Naturpasset, en orienteringsuppgift för nybörjare eller de som tycker om att ha en uppgift.

Nyheter | 16 Maj 2020 10:55

Fjärås AIK:s Lennart Nyberg ansvarar för Naturpasset.

FOTO: Catarina Nyberg

– Det ska vara relativt enkelt men också utmanande, säger Lennart Nyberg som ansvarar för Naturpasset för Fjärås AIK.

Lennart Nyberg satte ut kontrollerna i början av maj och han har valt natursköna platser i Tjolöholms Storeskog. Kontrollerna kommer finnas ute till sista september.

– Det är många orienteringsklubbar som arrangerar Naturpasset och det är ett bra sätt att komma ut i skog och mark och promenera. Det blir också en liten nybörjarkurs i orientering, säger Lennart Nyberg.

35 kontroller är uppsatta.

35 kontroller

Det är 35 fasta kontroller som placerats ut i Storeskog som man når från Tjolöholms parkering. Kontrollerna kan man ta i vilken ordning man vill, men tanken är inte att ta alla under en promenad.

– Det kanske lämpar sig bättre för tre gånger. Men jag fick mejl från några som tagit 15 kontroller på en gång och det är väldigt mycket. Det beror också på hur mycket man orkar och hur van man är. Man blir så glad när man är ute på Tjolöholm nu, det är mycket folk som är ute och promenerar i coronatid, säger han.

Lär dig läsa karta

Naturpasset finns att köpa på Turistbyrån i Kungsbacka och slottsbutiken på Tjolöholm. Med följer en karta och ett häfte som visar vad kartans färger betyder och hur man läser kartans olika tecken.

– Det är mitt bästa tips om man är nybörjare, ta tiden att läsa igenom det hela. Det ska vara relativt enkelt att hitta kontrollerna som ofta ligger nära stigar. Men man får lämna stigen också så att det är lite utmanande. Svårighetsgraden varierar, säger Nyberg.

Vad ska man ha på fötterna?

– Man klarar sig väl med lite grövre promenadskor eller gymnastikskor, men ska inte ha lågskorna på. Jag har inte lagt några kontrollpunkter i ett kärr så man ska kunna gå ganska torrskodd och inte behöva stövlar, säger Lennart Nyberg.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Tankevärlden och naturen möts i fotografier

Nöje & Kultur Imorgon, lördag, är det vernissage i Galleri Hjertstedska villan. Det är fotografen Per Florén som visar ett 50-tal ...

Dags att nominera till Miljöpriset

Nyheter Nomineringen till årets Miljöpris har öppnat. Vilket företag, organisation, förening eller privatperson tycker du ska vinna 10 000 kronor, ...
Annons