Bambabar förlorade rätten att servera alkohol. Men beslutet kan överklagas.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

Krogveteranen Patrick Erlandsson startade inför sommaren ölstället Bambabar vid brända tomten, fullt medveten om att det inte skulle kunna bli långsiktigt eftersom tomten snart ska bebyggas. Lokalen har inte heller ventilation som klarar riktig matlagning.

Men satsningen handlade främst om öl. Erlandsson importerar ett tyskt fatöl, så med låga priser var tanken att få upp volymerna.

Grusytan utanför blev snabbt en populär lekyta med boule och pilkastning, men kritiken kom lika snabbt. Andra krogägare hade synpunkter på de extremt låga ölpriserna, och Miljöförvaltningen menade att varma mackor och lite soppor inte kunde räknas som en varierad meny, det som egentligen krävs för alkoholservering.

Det blev täta tillsynsbesök från Miljöförvaltningens inspektörer och till slut en varning:

”Det har i samband med tillsyn enligt alkohollagen konstaterats brister enligt alkohollagen i form av onykterhet och bristande måttfullhet vid alkoholservering och marknadsföring/prissättning”, står det i protokollet.

Men nu har Miljönämnden använt det yttersta vapnet: vid gårdagens möte drogs serveringstillståndet in. Spiken i kistan är att man sett hur flera gäster gått ut och in på gatan med öl i handen under festkvällen med Arvingarna.

Det var dock med knapp marginal. Moderaterna med ordförande Peter Söderberg i spetsen vill nöja sig med varning och fick stöd av partikamraterna och Centern. Men övriga partier gick på förvaltningens förslag att dra in tillståndet, och vann med en rösts övervikt.

– Visst, han bröt mot alkohollagstiftningen men jag tycker att det finns förmildrande omständigheter, säger Peter Söderberg.

– Det var väldigt mycket människor ute den kvällen, det var en stor fest i hela staden och nästan kaotiskt, så jag tycker att det är förståeligt att krögaren blev lite tagen på sängen. Att dra in tillståndet innebär att man inte får nytt under tre år, och det tycker jag är för starkt. Det borde finnas en gradering i lagstiftningen, där man kunde dra in kortare tid.

Krogägaren Patrick Erlandsson tycker inte oväntat att beslutet är felaktigt.

– Jag har skickat en överklagan där jag begär inhibition.

Inhibition betyder att beslutet inte gäller under tiden överklagan behandlas. Men i väntan på besked från förvaltningsrätten är tillståndet indraget med omedelbar verkan.