NYHETER 2022-07-10 KL. 11:55

Växlande väder ger bra säsong för växtodling

Av Henrik Laurén

Den första vallskörden på Hamragård i Åsa bärgades innan midsommar och säkrar hälften av vinterns foder för fåren. Den andra vallskörden görs inom någon vecka och utsikterna för den är också bra.
- Även spannmålen, som blir foder för grisarna, växer fint och det ser ut att bli en bra säsong. Det är inte alltid som bönderna gnäller över vädret, säger Camilla Sten med ett skratt.

Växlande väder ger bra säsong för växtodling
Bra säsong. På Hamragård räknar man med fina skördar av vall och spannmål i år. Här är Camilla Sten utepå fälten och kollar läget. Foto: Henril Laurén.

På Hamragård odlar man vall och spannmål på cirka 70 hektar och allt man skördar blir foder för gårdens djur. Vall betyder för Hamras del gräs, örter och blommor. Skörden konserveras som ensilage, rundbalar, för att stå sig över vintern som foder till fåren. Spannmålen man odlar är havre och korn till foder för grisarna. Därtill odlar man litet dinkel som säljs som mjöl i gårdsbutiken. Här säljs också en stor del av gårdens köttproduktion, en del går till restauranger.
Svensk sommar gör bonden glad
- En typisk svensk sommar är bra väder för vall och spannmål. Inte för kallt på våren, sedan värme och lite regn på det. Då blir det bra, säger Camilla.
Hon driver Hamragård tillsammans med sin bror Johan, de är fjärde generationen på släktgården. De har vuxit upp med växtodling och djur och tog över gården efter föräldrarna 2017. Driften på gården är densamma som under föräldrarnas tid med djur och växtodling men Camilla och Johan tog steget till certifierat ekologiskt jordbruk.
- Vi värnar om miljön och djuren. Vi växlar grödor på fälten och djuren är med i kretsloppet. De betar, bökar och bajsar, gödslet är näring för växtodlingen, förklarar Camilla.
Ekologiskt jordbruk ger minimal belastning på miljön. I dagsläget, med kriget i Ukraina, har en annan sak blivit allt tydligare.
- Vi är inte beroende av konstgödsel från Ryssland eller spannmål från Ukraina. Vi använder varken konstgödsel eller kemiskt växtskydd. Vi känner stabilitet och trygghet, säger Camilla Sten.
Viktigt kretslopp
Enligt Camilla är ogräs inget problem - så länge det inte tar över. I stället för kemi används andra metoder.
- Vi harvar mot ogräs. Överlag gäller det att göra rätt sak i rätt tid. Kretslopp och djur är jätteviktigt, säger Camilla.
Om någon vecka ska årets andra vallskörd bärgas. Det kunde bli en tredje vallskörd men den får fåren beta ute på fälten. I augusti-september är det dags för spannmålsskörd och det man ser i dag tyder på en god skörd.
- Det vi odlar räcker för djuren men inte mer heller. Sämre år måste vi köpa in foder och det påverkar ju ekonomin.
- Vi har en bra säsong i år. Då vi pratar med odlare i andra delar av landet är det liknande rapporter. Men det kan vara skillnader på nära håll också. Här i norra Halland har vi en bra säsong liksom i de södra delarna. Men bara en bit in i landet har man inte haft lika gott väder som här, säger Camilla Sten.
Stöld på Fyren
NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55

Stöld på Fyren

SENASTE TV-NYHETERNA

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
NYHETER 2022-08-19 KL. 09:00

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55
Stöld på Fyren
SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.