NYHETER 2021-04-16 KL. 12:47

Vaccinationsturism slår mot Halland

Antalet icke-hallänningar som åker till regionen för att vaccinera sig har ökat stort under veckan.
I onsdags gick mer än hälften av de tillgängliga tiderna i Kungsbacka till utomlänspatienter.
– Vi har diskuterat att stänga gränsen, men blivit avrådda, säger Mikaela Waltersson (M), ordförande i Regionstyrelsen.

Vaccinationsturism slår mot HallandNär den nationella vaccinationskampanjen startade i början av året, låg Halland till en början efter. Men efter ett par veckor ökade takten och jämfört med till exempel Västra Götaland har Halland nu kommit relativt långt ner i åldrarna. Den här veckan startade vaccinbokningen för personer födda på 1950-talet i fas tre, medan man i Västra Götaland fortfarande är kvar i fas två.

Enligt Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, beror utvecklingen på ett antal olika faktorer.

– I Halland har vi varit väldigt strikta från start med att erbjuda vaccination enligt åldersordning och vaccinerade därmed färre ur personalgrupperna. Sedan är vi ju en mindre region och har upplevt att samarbetet med våra sex kommuner fungerat väldigt smidigt och bra. Tilldelning sker också utifrån åldersfördelning och där har de större regionerna fler i yngre åldersgrupper som inte är aktuella för vaccination ännu, skriver hon i ett mejl till Norra Halland.

Allt fler kommer


Under våren har frågan om man får vaccinera sig någon annanstans än i hemregionen diskuterats flera gånger. Den har aktualiserats mer och mer, i takt med att de som ska vaccineras är mer mobila än i de tidigaste faserna då det handlade om personer i äldreomsorgen och till viss del sjuk- och omvårdnadspersonal. Samtidigt fördelas vaccindoserna i relation till befolkningen och den vaccinationsinsats om är planerad i Halland vänder sig till personer som bor eller vistas långvarigt i länet. Vistas långvarigt kan till exempel innebära att man studerar eller arbetar här.


Michaela Waltersson (M), ordförande i regionstyrelsen i Halland.


Sedan media i helgen som gick först uppmärksammade att folk från andra regioner åkte till Halland för att vaccinera sig, har antalet som kommer bara fortsatt att öka. I snitt ligger siffran på tider som bokas av folk från annat håll på 25 procent, i Kungsbacka är den mer än dubbelt så hög. I ett internt mejl inom regionen framgår att alla inresande kan innebära att insatsen i Halland riskerar att försenas.

– Vi har lyft frågan nationellt. Jag har pratat om det med SKR och i tisdags med socialminister Lena Hallengrens statssekreterare, andra regionstyrelseordföranden i landet och med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, säger Michaela Waltersson.

Stängd gräns diskuterats


Någon större effekt har det hittills inte haft. Att stänga möjligheten att boka in sig för vaccination om man inte är skriven i Halland diskuterades, men man har släppt det som möjlig lösning.

– Enligt Hälso- och sjukvårdslagen är det tillåtet att boka in sig var man vill. Vi hade kunnat fatta beslut att bryta mot lagen och ändå stänga gränsen. Men just nu planerar till exempel Västra Götaland för stora vaccinationsanläggningar med drive through. Då kan det vara många i till exempel Kungsbacka som jobbar i Göteborg som kommer att vilja göra det på väg till eller från jobbet.

Nu står hoppet istället till en omfördelning av doser, så att fler kommer till Halland. Behovet antas dessutom att öka ytterligare i takt med att fler med fritidshus söker sig till länet.

– Jag har tryckt på regeringen och Folkhälsomyndigheten för ett snabbt beslut och hade hoppats på svar redan i går (läs onsdag). Men snabbhet och ledarskap har ju inte funnits på den nationella nivån. Tyvärr, säger Mikaela Waltersson.

Läs mer: 

Nya bokningsregler mot vaccinationsturism 

Försenade leveranser drar ner vaccintakten

Nya riktlinjer för vaccinerade

Göteborgare bokar vaccintid i Halland

Coronaläget i Halland

SENASTE TV-NYHETERNA

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Kungsbacka växer - men inte som Varberg
NYHETER 2022-08-18 KL. 09:00

Kungsbacka växer - men inte som Varberg

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.