NYHETER 2022-09-10 KL. 09:00

Rutinerade politker lämnar riksdagen

Av Christina Wagner

Både Ola Johansson (C) och Bengt Eliasson (L) väljer att kliva av sina politiska uppdrag i riksdagen när nuvarande mandatperiod är över.

Rutinerade politker lämnar riksdagen
Ola Johansson (C) och Bengt Eliasson (L) slutar som riksdagspolitiker. Pressfoto: Magnus Fröderberg/Arkivfoto

TV-klipp och nyheter

Tidigare kommunalrådet Ola Johansson blev halländsk riksdagspolitiker 2010 och fick ganska omgående en plats i civilutskottet, där han fortsatt vara ordinarie ledamot fram tills nu.
– Skälet till att jag kom in var bostadspolitiken, jag kom från en kommunalrådspost i en expansiv kommun och bad om uppdraget då det var det som låg mig närmast. Men civilutskottet är också ett av det svåraste, det är väldigt brett med konsumentpolitik och familjerätt för att nämna några tunga exempel, säger han.
Ola Johansson har varit Centerpartiets talesperson i bostadspolitiska frågor under nästan hela sin tid i riksdagen, hans viktigaste uppdrag i riksdagen. Men under senaste mandatperioden revs januariavtalet upp av M och V, det bidrog till hans beslut att sluta i höst.
– Beslutet att sluta var fattat redan tidigare men det komprimerades under senare delen av mandatperioden. Det som fick bägaren att rinna över var den stora besvikelsen på Moderaterna. De gjorde en ohederlig allians med Vänsterpartiet för att fälla bra borgerlig politik som fanns inskriven i januariavtalet, med bland annat fri hyressättning i nyproduktion, säger han.
62-årige Ola Johansson har varit tjänstledig från sitt jobb som konsult under sitt politiska uppdrag. Vad han ska göra efter valet vet han inte ännu, men hoppas i vilket fall på mer tid för sina barnbarn.
– Tanken har varit att återgå i arbete i någon form. Sen hur, när och på vilket sätt är inte fortfarande inte klart eftersom jag inte slutat ännu.
61-årige Bengt Eliasson lämnade sitt politiska uppdrag i Kungsbacka för riksdagen 2014 och har bland annat suttit som ledamot i Socialförsäkringsutskottet. Det är nämligen funktionsrättspolitik som alltid legat närmast hjärtat, och de frågor Bengt Eliasson vill fortsätta med när han lämnar riksdagen i höst.
– Jag har varit talesperson hela min riksdagsperiod och varit med och format det området, där är mitt hjärta på nåt vis. Min förhoppning är att jobba framförallt med funktionsrättsfrågorna i de stora förbunden som jobbar med det, eller något liknande, säger han.
Arbetet med stärkt assistans för funktionshindrade är det han är mest stolt över när han lämnar riksdagen i höst.
– Utredningen blir verklighet från 1 januari, och handlar om LSS och stärkt assistans för funktionshindrade. Det känner jag mig väldigt mycket som pappa till och är glad och stolt över.
Även Bengt Eliassons beslut att sluta har mognat fram.
– Det är fruktansvärt roligt att vara politiker, det finaste uppdrag att man kan ha med det förtroendet, men det sliter också. Jag höll på att sluta förra valet men valde då efter moget övervägande att fortsätta ett mandat till.TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.