NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Av Carl Schöndell

Restaurangerna duggar tätt i Kungsbacka innerstad och likaså utanför tätorten. Sommaren innebär i de allra flesta fall ett lyft för restaurangerna. Men i år har det varit annorlunda. Höjda råvarupriser tillsammans med elförsörjning är två faktorer som restaurangchefer och ägare vittnar om har gjort det svårare.

Restauranger inställda på tuffare tider
Monica Olsson Hult och Pasquale Catapano driver Stallbacken. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

Det är inte bara gemene man som har drabbats av prisökningar på livsmedel, drivmedel och el. Även restaurangerna runtom i Kungsbacka vittnar om tuffa tider. Norra Halland kollade därför läget hos fem olika restauranger och krogar i kommunen för att se hur deras sommar har sätt ut.

Ercan Kaya – Restaurang Hvita Sand, Åsa.

Hur har sommaren sett ut för er?
– Den har gått som förväntat men det har varit hyfsat bra ändå. Vi påverkas mycket av vädret under semestermånaderna och har haft otur med det. I år har inköpsvaror gått up nästan dubbelt så mycket och vi kan inte höja våra priser på samma sätt som våra leverantörer.
Hur ser ni på framtiden med en förväntad lågkonjuktur?
– Kortsiktigt ser man inte ljuset men det är verkligheten i nuläget. Man får vara optimistisk. Det är naturligt att kämpa vidare, vi har haft två år av pandemi och fick kämpa och slita lite mer. Det gäller att inte ge upp till ljuset syns igen, och det kommer synas. Man är orolig med kriget i Ryssland och Ukraina. Det påverkar hela Europa. Vi får se.

Monica Olsson Hult – Restaurang Stallbacken, Särö

Hur har sommaren sett ut för er?
– Det har varit en bra sommar tycker jag. Tyvärr är det så att trots att vi ökar omsättningen rejält så äts det upp av kostnaderna. Men det har varit mycket kunder och de har varit glada. Vi har öppnat en glasskafé också som har varit uppskattat. Det är mycket roliga känslor när man summerar sommaren.
Hur ser ni på framtiden med en förväntad lågkonjuktur?
– Vi kommer börja med att stänga en dag till, måndag och tisdag för att hålla ner personalkostnaderna. Men vi ska försöka hålla kvar bruncherna. Vi kämpar på, vi kommer försöka ha en julmarknad i år men det blir nog ingen julshow, det tror jag inte vi har råd med. Vi kan inte öka priserna i samma takt som kostnaderna, vi försöker hålla en normal prisnivå eftersom vi vill att folk ska kunna komma ofta till oss.

Pontus Persson – Gottskär Hotell, Onsala

Hur har sommaren sett ut för er?
– Restaurangen hänger ihop mycket med hotellet. Men vi har haft öppet sju dagar i veckan och haft mycket att göra i restaurangen. Det har varit blandat både med turister och Onsalabor. Det är svårt för oss att jämföra med något för ägarna till hotellet har bara ägt det under pandemin. Men det har varit fler gäster än tidigare år. Vi är ganska nöjda men har två år att ta igen kan man säga och det hämtar man ju inte på en sommar.
Hur ser ni på framtiden med en förväntad lågkonjuktur?
– Vi har ju redan nu fått skära ner på vissa delar. Man kanske inte kan ha det här jättefina grillade köttet på menyn eller dyra fisken som vi haft tidigare. Vi kommer att påverkas av en lågkonjuktur. Folk kanske inte kommer välja att äta lunch hos oss utan går på matlåda istället. Sen är vi ett konferenshotell så vi kommer att få gäster den vägen. Men det är viktigt att locka hit folk så vi kan ha våra kockar sysselsatta, inte bara under konferenser.

Rebecca Öder – Tullen 8:2, Kungbacka innerstad

Hur har sommaren sett ut för er?
– Den har sett bra ut. Restriktionerna släpptes i vintras så vi kunde planera. Tidigare har de släppts under sommaren och det har blivit vansinnigt mycket att göra. Men i år har det varit en vanlig sommar. ?Många pratar om de höjda livsmedelspriserna ni har inte blivit så påverkade av det?
– Jo men det blir alla i branchen. Men vi gjorde våra prisjusteringar i våras som vi egentligen borde gjort under pandemin. Och så länge man vill hålla kvaliteten i maten kan man inte köpa sämre råvaror. Man får anpassa verksamheten.
Hur ser ni på framtiden med en förväntad lågkonjuktur?
– Det är osäkert. Man får anpassa verksamheten efter vad som händer. Man vet inte vad man ska tänka eller tro om vad som kommer. Alla går just nu och väntar på vad som komma skall, än så länge går det varken säga bu eller bä. Man får ha lite is i magen och anpassa verksamheten efter vad som kommer.

Erkan Demir – Firehouse kitchen, Kungsbacka innerstad

Hur har sommaren sett för er?
– Det har gått mycket bra. Det är många familjer som kommer hit och köper glass eller korv med bröd. Än så länge klarar jag mig och har inte behövt höja priserna. Jag måste tänka lite på kunderna också så jag kan inte höja så mycket.
Hur ser ni på framtiden med en förväntad lågkonjuktur?
– Jag kanske får höja. Men vi får se om det kommer vara öppet under vintern. Jag tänkte testa att ha öppet även på natten fredag-lördag. Jag testade förra veckan och det var okej men det kanske kan bli bättre.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.