NYHETER 2020-10-08 KL. 13:57

Regeringen: Kan bli hårdare regler lokalt

Smittspridningen ökar, därför blir det ingen lättnad i restriktionerna kring sittande publik. Regelverket ska anpassas för att även inkludera köpcentrum och lokalt kan det bli tuffare regler.

Regeringen: Kan bli hårdare regler lokalt

TV-klipp och nyheter



Under dagens presskonferens kom besked om att den föreslagna 500-gränsen inte blir av.

Läs Norra Halland sport: Ingen publik blev beskedet

– Vi har hela tiden varit tydliga med att ett undantag bara kan göras beroende på smittläget. Just nu inte är lämpligt att göra förändringar. Jag hade hoppats kunna göra det idag, men utrymmet finns inte. Ju bättre vi följer råden och rekommendationerna, desto bättre förutsättningar för att få ner smittan och hamna i ett bättre läge, säger socialminister Lena Hallengren.

– Vi planerar fortfarande att göra de här förändringarna men vi gör dem inte idag. Vi planerar att fatta ett nytt beslut så snart det är möjligt och det gör vi i samråd med Folkhälsomyndigheten, säger Amanda Lind, MP.

Samtidigt jobbar regeringen för att anpassa regelverket som gäller för allmänna sammankomster med 50-personersregeln. Det gäller till exempel idrottsevenemang utomhus, loppisar, mässor och nöjesparker.

– Det här arbete kommer att genomföras precis som planerat och det är för att ta fram ett regelverk som är mer ändamålsenligt och fungerar bättre än ordningslagen, säger Amanda Lind.

Begränsa köpcenter och kollektivtrafik


Men det kan också komma att bli fler begränsningar. Badstränder, shoppingcenter och kollektivtrafiken som inte regleras av ordningslagen kan komma att omfattas av samma regelverk.

– Jag förstår att det är ett besked som gör väldigt många besvikna (...) Sverige och världen befinner sig i den värsta hälsokrisen sedan andra världskriget. Vi har en stor uppgift nu att dämpa smittspridningen i samhället och vi ska ta oss igenom den här krisen tillsammans. Vi ska göra allt vi kan för att inte hamna i ett värre läge, säger Amanda Lind.

Tuffa restriktioner lokalt


Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade att läget är mer bekymmersamt än tidigare och att man därför inte kan genomföra lättnader i dagsläget.

– Samhället behöver nu ha fullt fokus på att dämpa smittspridningen genom att alla medborgare tar sitt ansvar och följer regler och rekommendationer, säger Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten ser "flera mindre lokala utbrott" som bidrar till ett försämrat läge. I en remiss föreslår den därför att det ska finnas möjlighet att skärpa reglerna lokalt om behov uppkommer.

Folkhälsomyndigheten ska i samråd med regionens smittskyddsläkare kunna besluta om lokala anvisningar

– Exempel på det är att man kan ta beslut om att undvika resa med kollektivtrafik, avstå från att besöka restauranger, gym och så vidare. Undvika att umgås med andra personer än de man bor med. Förhoppningsvis kommer förändringarna av de allmänna råden kunna beslutas inom kort, säger Johan Carlson.

Alla måste ta ansvar


Han uppmanar vikten av att alla tar ansvar för att minska smittspridningen.

– Vistas inte vid andra människor vid minsta tecken på covid-infektionen. Ha god handhygien och arbeta hemifrån i största möjliga mån, säger han.

Lena Hallengren:
– Läget är allvarligt och regeringen kommer inte tveka att införa nya restriktioner om så krävs. Vi är övertygade om att möjligheten finns att platta till kurvan ännu en gång.

Mer läsning:

NH SPORT: Ingen publikökning blev beskedet 

Smittan fortsatt hög – reseoro inför höstlovet

Coronaläget i Halland 


 

 

 

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.