NYHETER 2020-12-21 KL. 06:00

Personal vittnar om ohållbar situation på Kolla

Efter att ha jobbat på Kolla vård- och omsorgsboende i åtta år, fick Denise Skoog nog och slutade i mars.
– När Vardaga tog över kunde jag inte stå för jobbet längre. Kolla har blivit ett dödens hus.

Personal vittnar om ohållbar situation på Kolla
Denise Skoog som tidigare arbetat på Kolla vård- och omsorgsboende är upprörd över läget på Kolla. Hon har bytt bana och arbetar numera i restaurangbranschen.Denise har lämnat både Kolla och hela äldrevården, därför vågar hon med namn berätta om sina upplevelser från boendet.

– Jag har tidigare kolleger som sökt andra jobb inom äldrevården, men de får så dåliga referenser från Kolla att de inte får några. Kolla behöver ju ha dem kvar. När de lämnat andra kolleger som referens istället, har de fått jobb.

Vardaga tog över


Den stora vantrivseln bland personalen började enligt Denise Skoog i samband med att Vardaga tog över driften från Aleris för ungefär ett år sedan, den 1 november 2019. Sedan dess ska mellan 15 och 25 medarbetare ha sagt upp sig, en stor del av dem personer som jobbat på Kolla i många år.

– Det är folk som har älskat sitt arbete!

Med den nya ledningen fattade i snabb takt flera beslut, som personalen uppfattade det över huvudet på dem.

– Maten köptes plötsligt in från Mölndal, istället för att lagas till i huset och personalen drogs ner. Det gick inte att hinna med längre. Det var mer regel än undantag att de boende som inte kunde gå på toaletten själva fick göra på sig och sedan sitta och vänta tills någon hann med, säger Denise Skoog.

"Det sparade pengar"


Personal som jobbar på Kolla i dag (och som därför vill vara anonym), bekräftar bilden och berättar att det fortfarande är lika illa.

Precis som med Denise Skoog, är uppfattningen att problemen började med beslutet att köpa in maten från ett storkök i Mölndal, istället för att fortsätta med den mat som tillagades av kommunen i samma fastighet som boendet.

– Det säger sig självt att maten inte var lika bra. Den var kass, det var som natt och dag. Men det sparade pengar.

Sedan minskades personalstyrkan. Från att ha varit tre personer plus en löpare (en person som går mellan avdelningarna och stöttar upp där det behövs för stunden), var man nu nere på två. Löparen fanns kvar, men fick oftast hoppa in som vikarie istället, där någon var borta.

– Mellan klockan sju och halv sju på morgonen och halv nio och nio på kvällen är det bara en person på avdelningarna, som ska ta hand om 12 till 13 multisjuka. Det går ju inte! Du klarar inte att börja göra frukost, samtidigt som boende ringer och till exempel vill ha hjälp att komma upp på toaletten när du jobbar själv.

Akut läge


Samtidigt fortsatte personal att sluta. Inte enstaka, utan i tiotal.

– Det är klart att det inte är konstigt om det slutar en eller två, om det byts ledning och arbetssätt. Men det är inte det det handlar om här.

Under sommaren blev läget akut. Efter att så många av de äldre anställda slutat, bestod personalen plötsligt till stor del av unga medarbetare, utan erfarenhet och många utan riktig utbildning.

– På en avdelning hade all personal slutat! Det var flera hundra års erfarenhet som plötsligt försvann. Jag säger inte att det inte ska anställas unga, men det måste vara en blandning.

En stor del av personalen som togs in saknade dessutom delegation för att dela ut mediciner. Det fåtal som fick, behövde därför gå runt och dela ut medicin på flera olika avdelningar.

– Det blev också en hel del fel, med medicin som inte delades ut när och som den skulle.

Också från de äldre som bodde på Kolla kom det reaktioner, när den nya personalen inte visste hur saker och ting skulle göras.

– Det kunde vara saker som att de bara fick ett ägg till frukost, men ingen klick kaviar eller sillbit till, som de vill ha.

Som lök på laxen sas under sommaren också avtalet med det företag som städat de allmänna utrymmena upp.

– Det här görs alltså mitt i en pandemi! Det är helt horribelt. Plötsligt skulle vi i personalen dessutom städa de utrymmena, även om det hette att det var de som gjorde praktik för att lära sig språket som skulle göra det. Men nu är det visst ändrat igen, så Samhall ska börja städa.

Sämre kvalitet


Personalen som Norra Halland talar med är märkbart upprörd över läget på Kolla.

– Det handlar bara om att spara pengar. Ta till exempel en äldre kvinna som inte brukade äta så mycket, men gärna drack mycket nyponsoppa. Hon var tvungen att betala extra för soppan eftersom den inte ingick i måltiderna.

– Och visst finns det skyddsutrustning, men kvaliteten är betydligt sämre än den som kommunen har. Samma gäller med förbrukningsvaror. Det har dykt upp den sortens grova tvättlappar som man använde förr. Det saknas folk och det saknas utbildning. Jag är inte förvånad över att smittan spridit sig just på Kolla.

Läs mer: 

”Det stämmer att det har slutat en del personal”


Anhöriga vittnar om bristande omvårdnad


Omfattande smittspridning – sjukvårdsdirektören vädjar


Kolla anmält till Arbetsmiljöverket efter covid-utbrott

 

SENASTE TV-NYHETERNA

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Delad pott på Tingbergsvallen
SPORT 2022-05-26 KL. 14:27

Delad pott på Tingbergsvallen

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Misstänkt kvinnomisshandel
BLÅLJUS 2022-05-26 KL. 10:44

Misstänkt kvinnomisshandel

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.