NYHETER 2022-08-30 KL. 07:00

Nya cykelvägar dröjer - saknas resurser

Av Johanna Simonsson

Kungsbacka håller på att utveckla och förbättra gång- och cykelvägar runt om i kommunen. Flera av byggnationerna har dock skjutits upp, ibland i flera år. Enligt kommunalråd Monica Neptun (L) kan en av anledningarna vara att Trafikverket inte har tillräckligt med resurser.
– Vi är ju en cykelkommun och det innebär att vi vill ge de bästa förutsättningarna för att cyklingen ska kännas som ett bra alternativ.

Nya cykelvägar dröjer - saknas resurser
Kommunalråd Monica Neptun (L) vid Östra Särövägen där en cykelväg nu håller på att ta form. Foto. Johanna Simonsson

Trots Kungsbacka kommuns vilja att fortsätta utveckla cykelstaden blir det problem när Trafikverket, som bygger vägarna, har långa köer.

– Det är ett kapacitetsproblem. Kommunerna ligger på Trafikverket om att det ska byggas och det går inte att få fram hur mycket arbetskraft som helst. Förvaltningen har full förståelse för att Trafikverket också måste prioritera. Vi har nu en god dialog med Trafikverket vilket jag tycker är väldigt positivt, men det klart vi vill bygga snabbare, säger Monica Neptun.

Konsekvenser
Några av vägarna som inte följt den initiala tidsplanen är Varbergsvägen/Hanhals kyrkväg där byggstart var planerad till i år, men som kommer börja byggas tidigast år 2023. Trafikverket har meddelat att vägplan kan starta på Ölmanäs ringväg i höst. Den initiala planen var att arbetet här skulle ha startat år 2019. Monica Neptun menar att det finns flera konsekvenser av att byggnationer förhalas.

– Våran gång- och cykelplan håller ju inte tidsmässigt, vilket vi i politiken tycker är tråkigt naturligtvis. Våra kommuninvånare blir ju besvikna, eftersom de vill få nya och bättre cykelvägar. Det är väldigt tråkigt.

Många föräldrar väljer i nuläget hellre att köra sin barn än att låta dem cykla eftersom vägarna inte är tillräckligt trafiksäkra.

– Jag har full förståelse för att man inte släpper sina barn på vägnätet idag. Våra barn ska kunna cykla tryggt till skolan. Det är prio ett.

Kristoffer Persson, åtgärdsplanerare på Trafikverket, säger att de har många projekt som ska genomföras.

– Det handlar om att prioritera utifrån bland annat finansiering och resurser, utifrån vårt uppdrag. Tidsplanerna är en prognos och när cykelprojekten startat upp kommer Trafikverket att kunna sätta en faktisk tidsplan. Trafikverket ser det positivt att kommunerna vill vara med och finansiera för ökad och säker cykling. Mängden önskemål varierar från kommun till kommun och över tid.


Byggandet av cykelvägen vid Östra Sörävägen har börjat. Foto: Johanna Simonsson


Kommunen
När nya cykelvägar byggs är det kommunen som står notan, även om de byggs längs med Trafikverkets vägar. Kommunen är ändå beroende av Trafikverket eftersom kommunen inte har någon vägrätt.

– Om vi märker att det stoppas upp är vårt alternativ att hitta nya dragningar på kommunens egna vägar. Vi ska däremot inte bygga bara för att bygga. Det blir ju inte bra om vägarna blir för långa och ändå inte används. Det är inte ens säkert att det går snabbare, eftersom vi då kommer behöva arrendera eller köpa mark av fastighetsägare.

Monica Neptun är positiv och tycker trots allt att de har kommit långt det senaste sex åren.

– Vi har jobbat mycket med att sammankoppla cykelvägarna så du kan köra på samma väg hela sträckan. Sen ska vi inte vara nöjda och det är vi inte heller. Nu vill vi fortsätta och få det ännu bättre.

En av cykelvägarna som nu är på gång är vid Östra Särövägen där cyklister i nuläget måste cykla på vägar utan belysning eller på den trafikerade vägen. Denna vägen var initialt planerad att stå klar år 2020, men bedöms nu vara färdigställd sommaren 2023.

– När den är klar kan du cykla hela vägen från Kungsbacka via Särö, Kullavik till Göteborg på samma sträcka. Den har verkligen varit efterlängtad!


Cykelvägen vid Östra Särövägen, var initialt planerad att stå klar år 2020 men nu planen är att den ska vara klar år 2023. Foto: Johanna Simonsson


Övriga vägar som skjutits upp:
Vallbyvägen delen Varbergsvägen - Gåsevadholmen svängen: Initialt planerad för färdigställning 2022. Byggstart kommer ske sent 2022 och beräknat vara färdigställd år 2023.
Göteborgsvägen delen Älvsåker och kommungränsen: Planen var att denna vägen skulle vara färdigställd nästa år. Byggstart beräknas börja år 2024 eller 2025.


SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.