Kommunen: ”Att göra köttbullar till barnen är omöjligt”
Av Christina Forlin
– Den individanpassade kosten har eskalerat, säger Annika Åkerlund, verksamhetschef för måltid på Kungsbacka kommun.
– Efterfrågan finns även för barn på förskolor.
Annika Åkerlund understryker att matro och miljön i bamba också är viktig, för att barnen som behöver individanpassad kost verkligen ska äta.
foto: christina forlin
Den individanpassade kosten är till för elever som behöver maträtter de känner igen och är trygga med. De klarar ofta inte att äta den vanliga maten. Det handlar alltså inte om allergiska barn eller de som önskar äta vegetariskt. Oftast gäller det barn med ADHD, autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vissa barn och elever kan enligt Livsmedelsverket behöva en enklare rullande meny med några utvalda rätter som de accepterar.
– Det är nödvändig mat för de här barnen. De måste få i sig energi och näring för att orka med skoldagen. Det är inte vilka barn som helst som kan få den här kosten. Det ska vara av medicinska skäl och både föräldrar och skolsköterskan är involverade. Läkarintyg krävs, säger Annika Åkerlund.
Handfull rätterKosten har funnits i cirka tio år, och det är en handfull rätter som har utkristalliserat sig fungera.
Köttbullar, varmkorv, fiskpinnar och nuggets är några varianter som serveras och är populära.
Annika Åkerlund vill inte kommentera enskilda elever (som Theo Strömberg i artikeln intill).
– Det finns flera skäl men framför allt två till att vi inte lagar alla rätter i den individanpassade kosten från grunden. Dels är det viktigt att maten för de här barnen är igenkänningsbar. Om barnen har en bild av hur fiskpinnar ser ut, är det viktigt att de ser ut just så. Om vi skulle panera fiskfilé skulle inte resultatet blir det samma. Dels skulle vi aldrig hinna. Att göra köttbullar till barnen är omöjligt.
Begränsad tidHon understryker att eleverna det berör självklart får äta de ordinarie maträtterna också om de hellre vill ha dem.
– Det är viktigt att barnen så snart som möjligt går över till den ordinarie menyn igen, det är inte meningen att man ska äta den här kosten under en längre tidsperiod. Vi önskar inte att elever slutar i årskurs nio och endast äter ett begränsat antal maträtter, säger Annika Åkerlund.
Läs mer: "Theos skolmat ska vara lagad från grunden"