NYHETER 2021-03-20 KL. 09:58

Fint eller fult?

Fint eller fult?

TV-klipp och nyheter


Nu är det spännande. Bara en knapp vecka återstår innan vi får veta vilken arkitektonisk status Kungsbacka har i jämförelse med landets övriga kommuner. På torsdag i nästa vecka offentliggör Arkitekturupproret hur röstningen utfallit om Sveriges fulaste respektive vackraste byggnation under 2020. Kungsbacka har nominerats i båda kategorierna och under hela omröstningsperioden haft tätplats i båda.


Byggnaden som tävlar om Kasper Kalkon-priset, alltså den fulaste, är nya badhuset. Det jämförs med en gammal betongbunker från öststaterna. Kanske kan man hålla med om det, men det finns värre exempel bland de nominerade, som exempelvis museet Liljevalchs tillbyggnadslåda i Stockholm. Så vi får väl hoppas att det blir någon annan än Kungsbacka som kammar hem detta generande jumbopris.


I finpristävlingen är det nybyggnationen på Södra Torggatan i innerstadskvarteret Glädjen som har nominerats. Den hyllas för sin fina anpassning till befintlig äldre bebyggelse, och det är ju något vi här i Kungsbacka ofta efterlyser. Därför vore det särskilt roligt om just detta projekt skulle bli prisbelönat. Fast generellt måste jag säga att mina tankar om arkitekturen i Kungsbacka inte är särskilt höga. Diskussion om hur husen ska utformas här lyser allt för ofta med sin frånvaro. Men när det nu ska bli ett storskaligt arenabygge på Inlag talas det faktiskt för ovanlighetens skull om en arkitekttävling.


När det i övrigt numera växer upp hus som svampar ur jorden i Kungsbacka är det inte samma omsorg. Byggnadsplaner brukar visserligen ofta innehålla ganska fina illustrationer, men de överensstämmer sällan helt med vad som sedan byggs annat än till storlek och placering. Det estetiska högprioriteras tyvärr inte så som det borde.


Det är bra att centrala Kungsbacka nu byggs samman till en helhet. Det gör centrumbilden tydligare och ger också en unik chans att bestämma hur den ska se ut. Då gäller det att ta den. Jag skulle gärna se bättre riktlinjer för helheten. Givetvis måste vi se till att vår unika småskaliga innerstad får ett ordentligt skydd med beslut om att allt som byggs där ska anknyta till den ursprungliga bebyggelsen, som växte fram efter branden 1846.


Utanför innerstaden kan sedan olika former av modern arkitektur ges utrymme. Men jag tycker att utseendet på allt ska detaljgranskas ordentligt innan bygglov medges. Det måste bli en vacker stad, och det vore intressant att anlita spännande arkitekter, som ritar helt andra byggnader än traditionella fyrkantiga lådor. En och annan arkitekttävling skulle heller inte skada. Det är dags att börja ta stadens utformning på allvar!
TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.