NYHETER 2021-03-20 KL. 09:58

Fint eller fult?

Fint eller fult?


Nu är det spännande. Bara en knapp vecka återstår innan vi får veta vilken arkitektonisk status Kungsbacka har i jämförelse med landets övriga kommuner. På torsdag i nästa vecka offentliggör Arkitekturupproret hur röstningen utfallit om Sveriges fulaste respektive vackraste byggnation under 2020. Kungsbacka har nominerats i båda kategorierna och under hela omröstningsperioden haft tätplats i båda.


Byggnaden som tävlar om Kasper Kalkon-priset, alltså den fulaste, är nya badhuset. Det jämförs med en gammal betongbunker från öststaterna. Kanske kan man hålla med om det, men det finns värre exempel bland de nominerade, som exempelvis museet Liljevalchs tillbyggnadslåda i Stockholm. Så vi får väl hoppas att det blir någon annan än Kungsbacka som kammar hem detta generande jumbopris.


I finpristävlingen är det nybyggnationen på Södra Torggatan i innerstadskvarteret Glädjen som har nominerats. Den hyllas för sin fina anpassning till befintlig äldre bebyggelse, och det är ju något vi här i Kungsbacka ofta efterlyser. Därför vore det särskilt roligt om just detta projekt skulle bli prisbelönat. Fast generellt måste jag säga att mina tankar om arkitekturen i Kungsbacka inte är särskilt höga. Diskussion om hur husen ska utformas här lyser allt för ofta med sin frånvaro. Men när det nu ska bli ett storskaligt arenabygge på Inlag talas det faktiskt för ovanlighetens skull om en arkitekttävling.


När det i övrigt numera växer upp hus som svampar ur jorden i Kungsbacka är det inte samma omsorg. Byggnadsplaner brukar visserligen ofta innehålla ganska fina illustrationer, men de överensstämmer sällan helt med vad som sedan byggs annat än till storlek och placering. Det estetiska högprioriteras tyvärr inte så som det borde.


Det är bra att centrala Kungsbacka nu byggs samman till en helhet. Det gör centrumbilden tydligare och ger också en unik chans att bestämma hur den ska se ut. Då gäller det att ta den. Jag skulle gärna se bättre riktlinjer för helheten. Givetvis måste vi se till att vår unika småskaliga innerstad får ett ordentligt skydd med beslut om att allt som byggs där ska anknyta till den ursprungliga bebyggelsen, som växte fram efter branden 1846.


Utanför innerstaden kan sedan olika former av modern arkitektur ges utrymme. Men jag tycker att utseendet på allt ska detaljgranskas ordentligt innan bygglov medges. Det måste bli en vacker stad, och det vore intressant att anlita spännande arkitekter, som ritar helt andra byggnader än traditionella fyrkantiga lådor. En och annan arkitekttävling skulle heller inte skada. Det är dags att börja ta stadens utformning på allvar!
SENASTE TV-NYHETERNA

Lokala författaren fick ta emot bokpris
KULTUR & NÖJE 2022-12-02 KL. 11:45

Lokala författaren fick ta emot bokpris

Polisen söker orsak till branden i Frillesås
NYHETER 2022-12-02 KL. 09:30

Polisen söker orsak till branden i Frillesås

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med
NYHETER 2022-12-02 KL. 07:00
Premium

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes
SPORT 2022-12-01 KL. 23:05
Premium

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år
FAMILJ 2022-12-01 KL. 20:30
Premium

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-02 KL. 21:47
"Det är bara hem och träna avslut"
NYHETER 2022-12-02 KL. 19:56
Brand i villa i Iserås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.