NYHETER 2022-07-20 KL. 08:05

Dömd för mordförsök - men får sänkt straff

Av Johanna Simonsson

En 21-årig man bosatt i Kungsbacka kommun dömdes i maj i år av Borås tingrätt till elva års fängelse för bland annat mordförsök. Nu sänker hovrättens mannens straff till åtta års fängelse.

Dömd för mordförsök - men får sänkt straff
Hovrätten sänkte straffet för en man från Kungsbacka kommun. Foto. Pressbild.

Det var strax innan halv ett på natten den 21 november förra året som mannen, tillsammans med två andra män, körde längs med riksväg 41 i Kinna och började beskjuta en bil med två passagerare i. Minst två skott ska ha avlossats, men ingen av dem träffade personerna som befann sig i bilen.
Några minuter senare kom det in larm om smällar som hörts i ett bostadsområde i Kinna. Dagen efter hittade boende en tomhylsa vid sin bostad och någon månad senare upptäcktes ett skotthål i vardagsrumsfönstret. En kula hittades även i väggen mittemot fönstret.
Två av männen, varav den ena var den 21-årige mannen boende i Kungsbacka kommun, greps senare på natten. Han hade då två knivar på sig och i bilen hittades även ett vapen med ammunition.
Alla tre männen dömdes i av tingsrätten till försök till mord för skotten på riksväg 41 samt framkallande av fara för annan för skotten mot bostaden i Kinna. Hovrätten gör däremot bedömningen att eftersom det inte fanns någon person i vardagsrummet vid tiden för skotten så ska männen inte dömas i det fallet. I hovrättens dom går det att läsa: "Vid skott genom fönster in i en bostad finns det en risk för att skottet träffar personer därinne och potentiellt dödar eller allvarligt skadar dessa. Att skjuta på detta sätt kan därmed innebära att man utsätter personerna i huset för livsfara eller fara för svår kroppskada. Faran ska dock vara konkret, det vill säga fara ska ha uppkommit i det aktuella fallet och det är inte tillräckligt att handlingen till sin karaktär är farlig."
Hovrätten ogillar därmed åtalspunkten och sänker 21-åringens straff med tre år. Även åtalspunkten grovt olaga hot i samband med skottlossningen mot bostaden ogillas.
Mannen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. Senast den 10 november 2020 dömdes han till två år och fem månaders fängelse för grov misshandel och våldsamt motstånd. I oktober förra året frigavs han villkorligt. Mannen nekar till samtliga brott förutom brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, grovt brott, men menar att det ska bedömas som normalgrad.Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.