Annons

Nya direktiv för kommunpersonal: "Jobba hemma"

Efter att Folkhälsomyndigheten kommit med nya allmänna råd uppmanar kommunen nu anställda att i större utsträckning jobba hemifrån.
– Man får ha en dialog med sin chef, säger HR-chef Jesper Edlind.

Nyheter | 03 April 2020 13:45

Fram till nu har Kungsbacka haft som huvudsakligt direktiv att den som är frisk kommer till jobbet, medan man stannar hemma om man är sjuk. Nu ändrar kommunen strategi efter nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. 

– Det har kommit nya allmänna råd om insatser som bedöms lämpliga för att hindra smittspridning, så vi har beslutat att uppmana personal som kan jobba hemma att göra så om det är möjligt. Vi har inom vår kommun alltid ett flexibelt arbetssätt så det här är redan naturligt. Man får helt enkelt ha en dialog med sin chef, säger Jesper Edlind. 

I Kungsbacka kommun arbetar kontorspersonalen i så kallad aktivitetsbaserad miljö, där ingen har egna fasta platser. Norra Halland har erfarit att en del personal dock i rådande situation önskat få jobba på fasta platser. 

– Den frågan är uppe just nu. Vi ska självklart inte agera på ett sätt som uppmanar till smittspridning, men vi förutsätter samtidigt att de som kommer till jobbet är symtomfria. Sedan är personalen utrustade med egna bärbara datorer, så vill man slippa dela tangentbord så kan man alltid koppla in sin egen dator till de befintliga skärmarna. Dessutom är vi väldigt noga med att påminna om att hålla god handhygien, säger Jesper Edlind. 

Forskaren: ”Väldigt ineffektivt” 

Är man anställd på en arbetsplats med öppna kontorslandskap samt inte minst där det införts aktivitetsbaserade ytor, är det en fördel att jobba hemifrån i dagsläget om detta är möjligt. Det menar Agneta Lindegård Andersson på Västra Götalandsregionen som är docent i folkhälsovetenskap. 

– Folkhälsomyndighetens riktlinjer poängterar ju vikten av att hålla avstånd. Sedan är kanske risken för smittspridning via hårda ytor inte lika stor, men ska man hålla på och sprita bänkar och tangentbord hela tiden så blir det om inte annat väldigt ineffektivt. Man kan i alla fall säga att aktivitetsbaserade kontor inte direkt främjar en minskad smittspridning, säger docenten. 

Läs separat artikel med docent Agneta Lindegård Andersson – klicka här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons