Annons

Nationella prov ställs in

Nu vill Skolverket ställa in alla nationella prov under våren på grund av virussituationen.

Skola | 23 Mars 2020 15:41

Nuvarande läge i skolan är mycket osäkert och situationen kan ändras mycket snabbt. Att i detta läge skicka ut hundratusentals prov som behöver tas om hand av skolpersonal är inte lämpligt, menar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

– De nationella proven är ett viktigt underlag i betygssättningen. Men utifrån rådande situation bedömer vi att det inte går att genomföra de nationella proven som återstår i vår. Lärarna måste därför använda sig av andra underlag när elevernas kunskaper ska betygssättas, säger Peter Fredriksson.

Det finns också en risk att sjuka elever väljer att ta sig till skolan om det handlar om ett betygsavgörande prov. Det var tydligt på Särö skola. Där var frånvaron stor när det konstaterats att två elever smittats, men närvaron steg markant under de timmar det var nationellt prov.

Formellt sett är inte beslutet om nationella prov fattat ännu. Skolverket är skyldigt att skicka ut förslag till föreskrifter på remiss. Eventuella synpunkter ska komma in senast 21.00 på måndagskvällen. Men eftersom Skolverket får många frågor om vad som kommer hända med de nationella proven våren 2020 så väljer man att redan nu kommunicera vad avser att besluta.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Facket om hemtjänsten: ”Ska kännas tryggt på jobbet”

Nyheter Det finns en viss oro bland medlemmarna i Kommunal enligt vad förbundet erfar. – Vi tycker att det åtminstone borde ...

Smitta inom hemtjänsten i Kungsbacka

Nyheter Flera fall av coronasmitta har nu konstaterats bland vårdtagare inom hemtjänsten. – Vissa befinner sig redan på sjukhus, sä...

Nya direktiv för kommunpersonal: "Jobba hemma"

Nyheter Efter att Folkhälsomyndigheten kommit med nya allmänna råd uppmanar kommunen nu anställda att i större ...
Annons