Annons

LOK-stödet betalas ut tidigare än planerat

Många föreningar i Kungsbacka kommun har en tuff ekonomisk kamp framför sig. Då har kommunen valt underlätta för de med flera olika insatser. Bland annat betalas det lokala aktivitetsstödet ut redan i maj.

Sport | 02 April 2020 17:00

Ulrika Granfors, arkivbild.

FOTO: Arkivbild

IDROTT. Det lokala aktivitetsstödet är för många föreningar bland de viktigaste intäkterna. Föreningar får ekonomiskt stöd av både staten och kommunen baserat på antal utövare och träningstillfällen. När coronavirusets spridning tvingade flera föreningar att ställa in träningar på grund av oro för smittspridning försäkrade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att det statliga stödet kommer att baseras på förra årets utbetalning.

Nu har även Kungsbacka kommun meddelat de lokala föreningarna att deras stöd kommer att baseras på fjolårets siffror, då betalades drygt 13 miljoner ut till kommunens föreningar. Planen var att betala ut stödet i september men i takt med att flera arrangemang ställs in så väljer de att betala ut det redan i början av maj.

– Stödet kommer vi att betala ut på ungefär den nivå som varje förening hade förra året för att man inte ska känna att man tappar massa pengar för att barn har varit frånvarande från träningar. Och istället för att sitta och vänta in september så kan vi lika gärna betala ut pengarna i början på maj, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på kultur och fritid.

Föreningarna fick ett brev från kommunen där informationen kring LOK-stödet presenterades. Utöver det vidtar kommunen andra åtgärder för att underlätta den ekonomiska situationen för dem. Bland annat finns möjligheten att avboka idrottshallstider utan någon avbokningsavgift.

Utöver att lista vad kommunen kan stötta med fanns även olika tips för vad föreningarna kan göra själva för att minska den ekonomiska påverkan.

– Det är ganska viktigt att de också arbetar aktivt med att anpassa sin verksamhet. Både hur de bedriver sina träningar och matcher. Men också att man ställer om verksamheten i tid ekonomiskt. Om de märker att de får minskade sponsorintäkter så behöver de agera direkt på det, säger Granfors.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Kroggäster uppmanas ta ansvar

Jobb & Pengar Krögarna får över lag gott betyg av kommunen, när det gäller alla nya regler som kommit ...

Värdebevis eller pengar när resan ställs in

Jobb & Pengar Den rådande coronapandemin gör att resor ställs in. Konsumentrådgivningen i Kungsbacka får många frå...
Annons