Hoppar av. “Jag är besviken över hur partiet behandlat mig. Jag har lång erfarenhet av upphandling, och det behövs i Eksta, men jag kunde inte ens få behålla en suppleantplats”, säger Lars-Ove Samuelsson. Foto: Kristian Alm

 

Ideologisk strid på riksplanet, ledarstrid lokalt. Liberalerna har det tufft. Och nu hoppar två veteraner av.

– Jag är besviken över hur jag behandlats, säger Lars-Ove Samuelsson som gått över till Moderaterna.

 

För ett par månader sedan briserade bomben om ledarstriden i Liberalerna i Kungsbacka. Christian Haneson hade utmanat Ulrika Landergren om ledarskapet och förlorat. Han berövades alla tunga poster och bestämde sig för att lämna Kungsbacka och flytta till ett släkthus i Grebbestad.

– Skiljelinjen var inte politisk, det handlade om förhållandet till människor och medlemmar, sa Haneson till Norra Halland.

Nu visar det sig att fler Liberaler är besvikna på ledningen.

Lars Hansson i Frillesås, som under lång tid haft uppdrag i både kommunen och regionen, stödde Christian Haneson och har nu gått med i Moderaterna i stället.

– Vi har ett kommunalråd som inte driver partiet framåt, tvärtom tappar vi. Ulrika Landergren tar på sig alldeles för mycket, som Liberalernas riksstyrelse och EU-uppdrag, i stället för att koncentrera sig på Kungsbacka.

 

Men inte bara Haneson-fans lämnar. Lars-Ove Samuelsson i Malevik har varit partiet troget i över 50 år och tidvis haft tunga uppdrag, men har efter valet även han gått med i Moderaterna.

– Till en del handlar det om partiets hållning på riksplanet. Jag har inte röstat för att vi ska stödja sossarna, säger Samuelsson.

– Jag var neutral i valet mellan Landergren och Haneson, men jag tycker att vi drev valrörelsen fel. Det var för lite lokala frågor. Sen har ju Ulrika inte haft det lätt när hon fått fronta flyktingfrågan, och det har vi förlorat på.

Men avhoppet handlar framför allt om hur han behandlats i valet.

– Det är inga tunga uppdrag jag haft på senare tid. Jag har suttit i Arvodeskommittén och som suppleant i Eksta och anmälde mitt intresse för att fortsätta.

Men uppdragen gick till andra.

– Jag tycker man kunde höra av sig och förklara varför jag inte duger längre.

 

Lars-Ove Samuelsson är kritisk till flera personer i ledningen. I första hand nomineringskommitténs ordförande Tommy Rydfeldt som ansvarade för förslaget till hur posterna skulle fördelas.

– Jag har inte fått något svar från honom trots flera försök.

Men också kommunalrådet Ulrika Landergren och partiets lokalordförande Monica Neptun.

– Båda två samlar på sig flera uppdrag, i stället för att fördela bland de som vill vara aktiva. I förhandlingen valde partiet att skapa ett kommunalråd. Då räckte inte valresultatets ”poäng” till så många andra poster. Och de som fanns kvar gick till några få personer.

Moderater i området har flera gånger försökt värva Samuelsson, men utan att lyckas. Nu valde han att nappa på erbjudandet.

Norra Halland har talat med fler Liberaler som är kritiska men som inte valt det drastiska steget att lämna partiet.

 

Läs mer: Liberalernas svar efter avhoppen

 

Fakta

De Liberaler som fått flest uppdrag är kommunalrådet Ulrika Landergren (sex uppdrag), Monica Neptun (fem uppdrag), Elin Hysén (fem uppdrag) och Jan-Eric Knutas (fem uppdrag). Av dem är 35-åriga Elin Hysén från Åsa ny i partitoppen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

De ställer om – istället för att ställa in

Sport RF-SISU i Halland tänker om kring sina sommaraktiviteter för barn. Detta för att kunna genomföra dem ...

Händelserik natt för polisen i Kungsbacka

Blåljus En smitningsolycka, en misshandel och tre knarkrelaterade brott höll Kungsbackas poliser sysselsatta under natten mot söndag.Lördagskvä...

Brand i villa orsakade nattligt pådrag

Blåljus Räddningstjänsten ryckte i natt ut till en villa i Budskär. En takarmatur i villan hade fattat eld....
Annons