KULTUR & NÖJE 2020-06-07 KL. 16:35

”Att paddla är fantastiskt!”

En del av oss känner honom redan som en lika garvad som skicklig paddlingsinstruktör. Nu ger onsalabon Pontus Ny ut en bok om sin absoluta favoritsport – ståpaddling. Ett naturnöje han hoppas ska bli vår största hemesterfluga i sommar.

”Att paddla är fantastiskt!”

TV-klipp och nyheter

Fascinationen för havet och naturen har funnits sedan barnsben. Som många andra paddlare började Pontus Ny tidigt med kanadensare och kajak. Efterhand övergick intresset för vattensport till att även innefatta surfing – med segel och utan.

Brinner för brädan


Han har paddlat lika mycket inomskärs som utomskärs – hemma och utomlands. Och det är för brädsurfing han genom åren kommit att brinna för allra mest.

– Jag ser egentligen ingen motsättning mellan kanoter och brädor. Men jag tycker personligen att man kommer närmare vattnet och naturen på en bräda, förklarar Pontus Ny.

Föll för ny brädsport


Från mitten av 1980-talet fram till början av 2000-talet handlade livet mest om windsurfing för Ny.

Då gjorde han en ny upptäckt – Stand up Paddling, eller SUP som sporten förkortas. Enkelt förklarat handlar det om paddling, i stående position med fötterna stadigt förankrade på en längre surfingbräda.

En enkel konstruktion, som är betydligt lättare att ta med sig när man ger sig ut i naturen, än exempelvis en kanadensare eller en windsurfingbräda med segel och mast.

Använder gravitationen


Lättillgängligheten är en stor del av charmen, tycker Pontus Ny. Men mest är det möjligheten att växla mellan långsam turpaddling och lekfull vattendans han tilltalas av.

– Jag är ju i grunden brädsportare, så jag gillar att ha kontakt med brädan och när man ståpaddlar kan man använda sig av gravitationen. Man kommer nära elementen och så är det förstås lite spännande också, förklarar Pontus Ny.


”Ingen vattenleksak”


Sedan några år tillbaka delar han sin tid mellan konsultjobb som produktutvecklare och industridesigner och egna kurs- och turverksamheten Ståpaddla. Som instruktör och turledare lägger han lika stor tonvikt vid säkerheten, som vid naturupplevelserna han vill bjuda sina kunder på.

Säkerhetskoppel (leash), flytväst och en mobiltelefon i vattentätt fodral är ett måste, även för den som bara är ute efter att få känna sig som ett med Moder Natur för en liten stund.

– Ja, det är obligatoriskt för att man ska kunna ståpaddla så säkert som möjligt. Och självklart måste man även kunna läsa av väder och vind. Säkerheten är viktig. Brädan är ingen vattenleksak, säger Pontus Ny.

Paddlar även vintertid


En ståpaddelbräda av standardformat mäter 3,5 – 4 meter på längden.

– Ju smalare brädan är, desto bättre glid och riktningsstabilitet får den. Men den blir också rankare, säger Pontus Ny.

Kurserna i ståpaddling brukar fylla större delen av sommarhalvåret.

– Men jag paddlar även på vintern. Då är det kallare i vattnet. Det kan bli farligt om man ramlar i. Men farligast är det nog att ge sig ut så här på förvåren. Samtidigt om det kan vara varmt i luften, kan temperaturen i vattnet ligga på fyra till fem grader, säger han.

Pontus bästa säkerhetstips är att alltid klä sig så att man klarar att hamna i vattnet. En annan viktig säkerhetsdetalj, som inte bör underskattas, är det säkerhetskoppel (leash) som förbinder paddlaren med brädan, även då paddlingen resulterar i ett ofrivilligt dopp.


Säkerheten är A och O för Pontus Ny. FOTO: Privat

”Passar i coronatider”


Den oerfarne som vill ge sig ut på ståpaddeltur gör för säkerhets skull bäst i att först gå en kurs. För de mer erfarna planerar Pontus Ny flera härliga downwindturer med början allra längst ut i Onsalafjorden i sommar. En sommar då vi lär törsta efter nya spännande semesteraktiviteter som går att kombinera hemmasemester, enligt Folkhälsomyndighetens alla restriktioner.

– På senare år har intresset för ståpaddling vuxit enormt. Det är dessutom en semesteraktivitet som passar bra i coronatider. Det ska bli kul att se vad som händer med sporten nu när vi avråds från att resa, avslutar Pontus Ny.

TV-klipp och nyheter

Veckans ros och ris
NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00

Veckans ros och ris

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 19:30
Kul bland djur och natur i Stättared
NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00
Veckans ros och ris
Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.