Kroggäster uppmanas ta ansvar
Krögarna får över lag gott betyg av kommunen, när det gäller alla nya regler som kommit till för att begränsa spridningen av coronaviruset.
– Sedan är det upp till oss gäster. Vi har alla varit ute på krogen och vet hur det kan se ut. När man kanske blir lite dansant fram på småtimmarna kan det uppstå trängsel, säger Johan Lund, tillståndshandläggare på kommunens avdelning för Miljö och hälsa.
Just nu gäller max 8, men från 24 december sänks det till max 4 personer vid samma bord på restaurang.
Det har pratats mycket om krogar, caféer och restauranger ända sedan coronapandemin nådde den svenska vardagen. Bit för bit har regelverket som styr verksamheterna skärpts till, samtidigt som gäster stannat hemma och intäkter rasat.
– Vi har tappat väldigt mycket, absolut. Om det skulle bli värre är det kanske tack och god natt, men som det ser ut och med den plan vi har med våra samarbetspartners så klara vi oss ett bra tag till, säger Joakim Torbing från Rum 35 som deltog vid kommunens veckovisa presskonferens på onsdagen.
Dialog och samförstånd
De reguljära inspektionerna av krögarnas verksamheter rullar på som vanligt. Det innebär inspektioner med olika långa intervaller mellan.
– Ibland talar vi om att vi kommer i förväg och ibland talar vi inte om det. Där vi har upplevt att det kan göras lite mer, påtalar vi vad vi tycker är olämpligt. Det sker en dialog och i samförstånd så löser vi det här, säger Johan Lund.
Han trycker på att det inte bara är krögarnas ansvar att det inte blir för trångt och att avståndet hålls, utan även gästernas.
– Ser jag att det är trångt på ett ställe är det kanske läge att tänka – finns det ett annat ställe jag kan gå till? Vi är ju så lyckligt lottade att det finns en hel del restauranger i den här stan, så alternativ finns ju. Flytta inte heller på de bord och stolar som krögare ställt undan.
Nya utmaningar
Joakim Torbring upplever från sin sida att folk är lyhörda och att dialogen med gästerna oftast fungerar bra.
– Enda är att man kan tröttna lite på pratet om att det går så dåligt för oss… Det är som vanligt, men med lite mindre gäster och lite mindre personal och mycket mer tanke bakom allt som städning och placeringar. Det är lite nya utmaningar.
Alternativet, att inte hålla koll på gäster och följa riktlinjer, är värre.
– Om vi inte gör så här utan bara tar in folk hela tiden, då kommer det att komma ett myndighetsbeslut att stäng. Eller så kommer hur många som helst att bli smittade och vården drabbas. Man får tänka lite större!