JOBB & PENGAR 2023-10-29 KL. 20:30

Emelie driver företag med hästen i fokus

Av Annika Lundby

När Emelie Berntsson satte sig på en hästrygg för första gången var det kärlek vid första ögonkastet. Att hon skulle jobba med hästar blev ganska tidigt självklart. I dag är hon certifierad equiopat och driver sedan åtta år sitt företag Hästen i fokus.

Emelie driver företag med hästen i fokus
Loreal är nöjd efter att har fått mssage av Emelie Berntsson. Foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

Himlen har öppnat sig över Fjärås och regnet öser ner. Men inne i stallet hemma hos Emelie Berntsson står hästarna skyddade från ovädret och dalmatinervalpen Dino springer fram och hälsar glatt.

Emelie har förverkligat sin dröm att kunna jobba med det hon älskar, hästar.

– För mig som för många andra var första gången jag red ponnyridning där någon leder runt hästen. Jag var runt fyra år och mina föräldrar tog med mig till Slottsskogen. Sedan fick de nästan inte av mig från hästryggen och efter det pratade jag bara om hästar, ler Emelie.

När Emelie var sex år fick hon börja på ridskola.

– Vi bodde i Mölndal men jag började på Fjärås ridskola. Eftersom det blev så mycket pendlande flyttade vi till Fjärås när jag var 13 år.

När Emelie var nio år började hon tävla i hoppning och att det gick bra gjorde inte att intresset minskade. Redan här fanns Emelies intresse för djurets välmående och hur det påverkar djuret och dess prestation.

– Jag har alltid varit lyhörd för djuret. Hur känns djuret, känns det stelt?

När Emelie skulle välja yrke visste hon att det var djur hon ville jobba med.

– Jag intresserade mig för hur man får sin tävlingshäst så hållbar som möjligt och då kom jag in på det här, att arbeta med förebyggande friskvård och rehabilitering efter skador.

Efter att ha blivit certifierad equiopat, eller fysioterapeut för hästar, startade hon för åtta år sedan sitt företag Hästen i fokus.

Energi

När Emelie jobbar börjar hon alltid med att titta på hästen i rörelse och frågar ägaren om hästens skadehistorik och vad det finns för problem i dag.

– Jag kollar hur hästen står och jag har alltid en pall med mig så jag kan kolla på hästen uppifrån. Sedan känner jag över från huvud till svans. Jag letar efter muskelspänningar, ömhet och kontrollerar ledernas rörlighet. Sedan jämför jag sida från sida.

Emelie arbetar nära veterinärer, något hon tycker är oerhört viktigt.

– Är det något som sitter i musklerna eller är det något en veterinär bör titta på? Jag påbörjar aldrig en behandling om jag tror att det är något som bör kontrolleras av veterinär först, betonar Emelie.

Efter att Emelie gått igenom hästen bestämmer hon tillsammans med ägaren en behandlingsplan. Förutom massage använder Emelie sig av både laser och el för att komma åt på bästa sätt.

– Jag går in och ser cellernas energi i det spända eller ömma området. Man kan säga att jag boostar upp de delarna och precis som idrottsmassage tar jag och sträcker ut de spänningar som varit.


Emelie Berntsson känner igenom var det finns smänningar och ömhet. Foto: Annika Lundby

Emelie kollar hela tiden hur hästen reagerar.

– Jag tittar på deras miner, hur de beter sig. Man blir duktig på att läsa kroppsspråk och uttryck. Om de har ont och slappnar av ser man hur nöjda de blir. Det är så fantastiskt och roligt att kunna hjälpa dem och se att de blir bättre. Det är det absolut bästa med mitt jobb!

Lyssna på hästen

I sitt jobb träffar hon både ponnyer och hästar, hopphästar, dressyrhästar, travhästar, tävlingshästar och hobbyhästar.

– En del kontaktar mig för att hästen visar tecken på att den har ont någonstans. Sedan har jag även återkommande kunder som vill ha förebyggande behandling och en kontinuerlig kontroll, berättar Emelie och fortsätter:

– Hästar är precis som vi människor, det är viktigt att man underhåller kroppen, både för att få de bästa förutsättningarna men även för att må så bra som möjligt. De är stora djur och vi begär mycket av dem och det är viktigt att lyssna av dem och hjälpa dem med det vi kan.

Drömjobb

Själv har Emelie hopphästarna Pigall och Loreal och shettisen Hanna. Då hon själv tävlat i många år vet hon hur hon och hästarna ska träna hållbart.

– Jag jobbar även ibland med att hjälpa till med att lägga upp träningsupplägg. Hur ska vi träna för att hästen ska få starka muskler och orka.

På sikt hoppas Emelie kunna samarbeta ännu närmre med veterinärer.

– En dröm vore att kunna vara på en klinik och arbeta någon eller några dagar i veckan.

På frågan om hon har sitt drömjobb blir svaret ett brett leende.

– Ja, verkligen! Det roligaste är att kunna hjälpa hästen och att se resultat, att hästens obehag åtgärdas.

Fakta: Emelie Berntsson

Gör: Certifierad equiopat och driver företaget Hästen i fokus

Född: Mölndal

Bor: Fjärås

Familj: Sambo, hunden Dino, katten Smulan och tre hästar

Intressen: Hästar och hundar
TV-klipp och nyheter

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan
SKOLA 2023-11-27 KL. 07:45
Premium

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan

Skadegörelse och grannar som störs

Dag med marint tema i Onsala
NYHETER 2023-11-26 KL. 17:00
Premium

Dag med marint tema i Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-11-27 KL. 20:08
Kommunen hyllade medarbetare på gala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.