Annons

Ingen statistik över friskförklarade

Hittills har 103 personer i Halland konstaterats smittade med covid-19. Men hur många som tillfrisknat har Region Halland ingen aning om. Inte heller hur många som har skrivits ut från sjukhusen.

Vård | 01 April 2020 09:52

Varje dag levererar Region Halland statistik över smittläget när det gäller corona. Allt fler fall hittas, även om det hittills går i mycket långsammare takt än i Stockholm.

Men efter hand som veckorna går bör ju rimligen de som smittades först hunnit bli friska. De personerna borde kunna ge intressant information om hur viruset drabbade dem.

Men Region Halland följer inte upp fallen.

Inga kontroller

–  Vi vet att många har tillfrisknat, eftersom de hade milda symtom. Majoriteten av dessa var ju aldrig ens inlagda på sjukhus. Det är personer i behov av sjukhusvård som vi behöver prioritera. Men vi gör inga kontroller av hur många som tillfrisknat, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier på Region Halland.
Inte heller de som jobbar inom vården testas innan de får gå tillbaka till sitt jobb.

–  Nej. Det som gäller är symtomfri plus två symtomfria dygn för att ha marginal.

När det gäller siffrorna för de som vårdas på sjukhus och intensiven, speglar det läget just den dagen. Region Halland anger inte om det är några som kunnat skrivas ut och numera inte behöver sjukhusvård längre.

Om antalet sjukhusvårdade ökat med fem från en dag till en annan, kan det alltså i realiteten vara så att det handlar om tio nya sjukhusfall, medan det samtidigt skrivits ut fem patienter.

Eftersläpning

Ansvaret för den statistiken ligger på sjukhusen. Marianne Kondrup är kommunikationschef på Hallands sjukhus.

– Nej, vi fångar inte den bilden dagligen. Vi har ganska lång eftersläpning på statistiken över utskrivna patienter. Det viktiga för oss är hur många patienter vi vårdar med misstänkt eller konstaterad covid-19. Det kommer sannolikt allt bli fler de närmaste veckorna.

Det sker alltså inga kontrolltester av sjukhuspersonal som konstaterats sjuka i covid-19 innan de kan gå tillbaka till jobbet. Däremot görs det ganska många tester av sjukhuspersonal med lätta symptom för att se om det kanske bara är förkylning, och att man därmed kan jobba.

– Det har vi kunnat göra i mycket högre grad än i till exempel Stockholm, säger Marianne Kondrup.

Inte heller på riksnivå har man statistik över antal tillfrisknade. På presskonferensen under tisdagen sa biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten:

– Vi har inte det sammanställt. Det är klart att den typen av uppgifter bör gå att få fram. Men det är många som skrivs ut och många som tillfrisknar. Det ska man inte glömma, det är ett viktigt signalvärde i det.

Läs mer:

Coronaläget just nu

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons