Annons

Hög smittspridning på arbetsplatser

Sedan fem veckor går smittspridningen ner i regionen. Det bekräftar Johanna Wiechel-Steier, kommundirektör på Region Halland.

Nyheter | 04 Maj 2021 11:44

Sedan fem veckor går smittspridningen ner i regionen, men spridningen är hög på arbetsplatser.

FOTO: Pixabay

– Men det finns fortfarande mycket smitta med hög beläggning på hälso- och sjukvård. Förhoppningsvis kommer smittan att gå ner i takt med att allt fler vaccineras. Och det är också viktigt att alla fortsätter att hålla avstånd och följa rekommendationerna, säger Johanna Wiechel-Steier.

Smittspridning på arbetsplatser

Hon berättar att de som smittas mest just nu är åldersgruppen mellan 20 – 50 och att arbetsplatsen är den främsta platsen för smittspridning.

Hemmet är också en stor smittningsplats, eftersom de som varit på jobb eller skola kan komma hem till sina närstående med smitta.

Regionen anpassar sig

– Regionen anpassar sig hela tiden efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Från och med den 3 april finns det nya riktlinjer för hur smittspårningen ska göras i grundskolan. Nu kommer den att bli mer träffsäker genom att både personal och lärare testas. Det är viktigt att identifiera smittspridaren och de som varit i närkontakt med den, säger Johanna Wiechel-Steier.

Hon fortsätter:

– Smittskyddsenheten i Halland har kontakt med kommunerna i regionen och beskriver Folkhälsomyndigheternas rekommendationer av smittskyddsläget utifrån de miljöer och rutiner vi har i Halland.

 

Nästa grupp

En annan nyhet som trädde i kraft den 3 maj var att det då blev möjligt att boka vaccination i regionen för nästa grupp, riskgrupp mellan 18 – 59 år.

– Som tidigare släpper vi på gruppen i omgångar, säger Johanna Wiechel-Steier.

De som kan boka och tillhör denna riskgrupp ska ha följande sjukdomar eller tillstånd: Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom, andra tillstånd och sjukdomar som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, nedsatt lever- eller njurfunktion, diabetes typ 1 och typ 2, sjukdom eller behandling som innebär nedsatt immunförsvar samt Downs syndrom.

Gravida som har något av tillstånden eller sjukdomarna ovan, eller ett BMI över 30, eller är över 35 år kommer också att erbjudas vaccination när respektive åldersgrupp är aktuell.

 

Fas 4

Sedan är starten för fas 4 planerad till måndagen vecka 24, men Johanna Wiechel-Steier betonar att detta är en preliminär planering som justeras efter hand och att Region Halland kommer att gå ut med ny information inför varje vaccinationssläpp.

– Bokningarna inför fas 4 går igång successivt när vi ser att fas 3 börjar bli klara, säger Johanna Wiechel-Steier.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Då släpps nya vaccinationstider

Nyheter I dag öppnade bokningen för fas 4 av covidvaccineringen. I nästa vecka får fler ålderskategorier chansen att boka. ...

Blandade reaktioner hos lärare i kommunen

Skola Det var blandade reaktioner när lärarna på högstadiet återgick till sina arbetsplatser i våras. Vissa lä...

Stor smittorisk hos högstadielärare

Skola Högstadielärare är en utsatt yrkesgrupp. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.Studien gjordes från ...
Annons