Annons

Hjälper coronakrisens mest utsatta

Det är inte bara det nya coronaviruset som sprider sig i samhället just nu. Viljan att hjälpa breder också ut sig. Runt om i landet bildas grupper som står villiga att ställa upp för de mest utsatta. En av dem är Facebookgruppen Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper! I Kungsbacka finns en alldeles nystartad grupp!

Nyheter | 14 Mars 2020 09:00

Många vill hjälpa coronakrisens mest utsatta

FOTO: Pixabay

Det rapporteras mycket om coronarelaterade tråkigheter i media just nu. Men det finns också ljusglimtar.

Tips delas i sociala medier

I sociala medier syns allt fler goda initiativ som både syftar till att hjälpa utsatta och till att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Runt om i landet bildas små insatsgrupper av ideellt engagerade privatpersoner. Tips om att exempelvis erbjuda sig att hjälpa till med matinköp åt grannar som tillhör någon av riskgrupperna, genom att sätta upp en lapp i sin egen trappuppgång delas flitigt.

Facebookgrupp för hjälpare

Ett större alternativ, som ser lovande ut, är den nybildade Facebookgruppen Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!Corna, FB-grupp,

I gruppen, som under torsdagskvällen lockat till sig närmare 2 300 medlemmar, kan de som vill hjälpa till med inköp lämna information om var och när de finns tillgängliga.

Tanken är att de frivilliga i gruppen ska sköta inköp och utkörning av matkassar, som sedan lämnas utanför beställarens dörr – så att fysisk kontakt kan undvikas.

”Vill skapa trygghet”

Gruppens skapare är Ida Malmlöf och Malin Fors, båda 30.

– Jag och Ida har ända sedan viruset började sprida sig i Kina pratat mycket om hur folk agerar. Det stjäls desinfektionsmedel från sjukhus, folk tar inte ansvar för riskgrupper för dom tänker att det inte påverkar dem själva. Så vi ville visa för de ensamma att det finns hjälp genom att erbjuda vår, och också undersöka om det fanns intresse från fler att hjälpa och det visade det sig ju att det fanns, förklarar Malin Fors initiativet för tidningen Expressen.

– Jag tror många känner väldig oro. Men när det dyker upp mer positiva vinklar känner folk att vi kan göra något fint. Och det är en trygghet i att känna att det finns folk som bryr sig. Att så många redan erbjudit att hjälpa ger verkligen hopp och känns väldigt bra, fortsätter hon.

Facebook-gruppen Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper! är öppen för hjälpsamma i hela landet. Alla Kungsbackabor som vill vara med och hjälpa till är välkomna att anmäla sig.

Under fredagen startades en lokal grupp på Facebook:

Corona – Hjälp med inköp av livsmedel i Kungsbacka med omnejd

“Den här gruppen finns för att samordna insatser mot spridningen av coronaviruset Covid-19. Du kan genom gruppen hjälpa någon som är i riskzon, är i en riskgrupp, ensamstående eller äldre med inköp av livsmedel m.m. Behöver du själv hjälp? Inga problem, här hjälps vi åt! Bara skriv ett meddelande i gruppen och så tar någon i gruppen kontakt.”

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Glest på påskloppisen

Jobb & Pengar Påskloppisen hos Röda Korsets second hand brukar vara en av loppisälskarnas höjdpunkter. Och visst fyndades det. ...

Aktiviteter utomhus i virustider

Nyheter När det inte går att ses inomhus flyttar träffpunkterna för seniorer utomhus. Nästa vecka startar ...

Röster från världen i coronatid

Nyheter De kommer ifrån Kungsbacka kommun och är utspridda över jordklotet. Vissa permanent, andra på resande fot. De har dock ...
Annons