Annons

Hårdare lokala regler mot smittspridning

I flera veckor var smittspridningen hög men stabil, nu varnar Region Halland för den oroande ökningen. Därför inför man nu strängare lokala restriktioner i väntan på regeringens nya nationella råd.

Vård | 26 Februari 2021 09:32

Här är de allmänna nationella råden som är viktigast att följa:

Stanna hemma när du är sjuk, även vid mycket lindriga symtom, Testa dig vid symtom på covid-19. Testa dig också om du delar hushåll med någon med påvisad covid-19, även om du själv inte har symtom.

Begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. Anpassa också dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken. På arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt; undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum.

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla utan medföljande sällskap.

Res på ett sätt som minimerar risken för smitta. Använd i första hand färdsätt som inte innebär kontakt med andra människor, såsom att gå, cykla eller åka bil. Undvik nya kontakter både under resan och på resmålet och säkerställ att du kan isolera dig på resmålet eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du blir sjuk.

Källa: Region Halland

Under fredagsmorgonen har Region Halland skickat ut ett pressmeddelande. Smittökningen i Halland sker nu främst bland unga och vuxna i arbetsför ålder, samtidigt som den brittiska mutationen sprider sig i allt högre fart.

Varje individ måste ta sitt ansvar för att minska smittspridningen.

– Den enkla förklaringen till den oroande ökningen är att tillräckligt många inte följer de rekommendationer som redan gäller, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Vi vet att smitta sprids när personer träffas och då träffas med för dåligt avstånd till varandra.

Nya råd

I onsdags flaggade regeringen för nya nationella råd som skickats ut på snabbremiss. Till exempel att maxantalet besökare i butik ska minskas ytterligare. Dock har Folkhälsomyndigheten ännu inte meddelat med hur mycket.

Halland kan dock inte vänta utan inför idag kompletterande rekommendationer lokalt. Bland annat att använda engångsmunskydd inomhus där det inte går att hålla avstånd. Men det är fortfarande just avstånd som är det bästa skyddet och munskyddet ska endas ses som komplement för ytterligare skydd.

De lokala råden börjar gälla idag och tre veckor framåt.

Munskydd inomhus och i kollektivtrafiken

Region Halland ger exempel på när det är lämpligt att använda munskydd inomhus: ”På arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt och där det, trots vidtagna åtgärder för att förhindra trängsel, förekommer nära kontakter under längre tid inomhus.”

Det kan handla om att använda munskydd i kollektivtrafiken oavsett tidpunkt på dygnet, när trängsel uppstår.

”Resor med kollektivtrafik som inte är nödvändiga ska även fortsatt alltid undvikas, särskilt om det är trångt.” skriver Region Halland.

– Munskydd kan aldrig ersätta att vi behöver undvika nära kontakt och att hålla avstånd. Avstånd är fortfarande det mest effektiva sättet att undvika smittspridning, säger Maria Ryberg Mo. Ett munskydd kan stärka skyddet för de som finns i närheten av den som bär det, men innebär alltså bara ett komplement i de situationer där alla möjligheter att undvika nära kontakt uttömts.

Gäller inte klassrum

Rekommendationen om munskydd i situationerna ovan gäller personer födda 2004 och tidigare och rekommendationen om munskydd gäller inte förskola eller i klassrummen i grund- eller gymnasieskola.

– Det är egentligen inte önskvärt att behöva göra de här tilläggen, säger Maria Ryberg Mo. Och det är viktigt att understryka att detta enbart ska ses som tillägg till de redan gällande råden.

Region Halland listar också de allmänna nationella råden som är “viktigast att följa”. Till exempel att avstå från att vistas i kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.

Kungsbacka tar oron på allvar

Kungsbacka kommun har besvarat pressmeddelandet på kungsbacka.se

“Vi har tagit emot beskedet från smittskydd Halland och ska nu titta närmare på vad det innebär för våra verksamheter. Vi tar oron för en tredje våg på stort allvar och förstår den oro som många kan känna på arbetsplatser och i samhället,” säger kommundirektör Malin Aronsson.

Mer läsning:

Smittan ökar i Halland

FHM: Man kan träffas och kramas efter två veckor 

Inget visir till lärare 

Regeringen: Skärpta restriktioner med nya nationella råd

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...
Annons