Annons

Han blev Gräppås 500:e junior

Förra veckan nådde Gräppås Golfklubb en milstolpe. Marcus Nilsson från Onsala blev klubbens 500:e junior.

– Det kändes som en kul sport att göra på sommaren, säger Nilsson.

Sport | 23 Juni 2020 17:00

Marcus Nilsson blev Gräppås GK:s 500:e junior. Här får han hjälp av klubbens tränare, Marcus Warenius, att bemästra chipparna.

FOTO: Jasmin Frljevic

GOLF. Efter ett par år av uppgång har antalet juniorer som letat sig till golfen minskat på nytt under de senaste två åren. Det visar statistiken från 2019 som Svenska Golfförbundet presenterade kring årsskiftet.

Men nu kan det vara på väg att bli en ny uppgång. I och med att flera sporter har tvingats stängas ner på grund av coronapandemin har golfen istället sett ett uppsving. Aldrig tidigare har det spelats lika många ronder under en säsongsinledning som i år. Mellan den första januari och den 14:e juni hade det spelats drygt 3,7 miljoner ronder i landet. En ökning med 39 procent mot samma period förra året.

– De som har fått mer tid, av olika anledningar, spelar mer, säger Anna Johansson, klubbchef på Gräppås Golfklubb.

Fler juniorer

Statistik från förbundet visar även att medlemsantalet på landets klubbar ökar. Vid mätningen, som gjordes den 1 juni, fanns det drygt 22 000 fler medlemskap än samma tidpunkt ifjol. På Gräppås har medlemsantalet ökat från drygt 2244 till knappa 2400.

–Och det har varit ett stort intresse för nybörjarutbildning. Men framför allt så har vi ökat på juniorsidan, säger Anna Johansson klubbchef på Gräppås GK.

I fjol hade de 403 juniorer på klubben – i tisdags förra veckan skrev sig den 500:e in som medlem. 13-åriga Marcus Nilsson från Onsala.

– Jag hade mycket tid över och mina kompisar hade börjat spela. Så det kändes som en kul sport att göra på sommaren.

Han, lika många andra, gick nybörjarkursen för ett par veckor sedan.

Vad har varit roligast?

– Det är allt men främst utslagen när man får en bra träff och bollen flyger långt.

Vad har varit svårast då?

– Putta eller chippa in bollen på green nära hålet. Det är en teknik man måste lära sig, säger Nilsson.

Anna Johansson berättar att klubben marknadsfört sig aktivt för att locka in nya yngre golfare till klubben. Istället har de valt att satsa på att utveckla verksamheten för juniorer.

– Det är just det som tränarteamet gör här varje dag som ligger till grund för ökningen. När de väl är här så tar vi hand om dem på bästa sätt, säger Johansson.

Hon fortsätter:

– Rekryteringen sker genom att de juniorer som är här tar med sina kompisar. Nu har det varit en period när flera andra idrotter inte har kunnat komma igång. Då har golfen blivit ett alternativ. Sedan hoppas vi också att de ska stanna.

Högre tryck

Marcus Warenius är en del av det tre personer starka tränarteamet på Gräppås GK tillsammans med Anders Claesson och Anna Berglund.

– Vi alla älskar vårt jobb och vi försöker få alla våra elever att trivas och må bra på golfbanan. Vi försöker ha roliga och inspirerande övningar och försöker få eleverna att träffas och umgås, säger Warenius.

Även de har märkt av ett högre tryck på lektionerna. Trots de nya riktlinjerna till följd av coronavirusets spridning.

– Vi har märkt att våra äldre medlemmar, av naturliga skäl, är och ska vara försiktiga. Men allt annat har ökat och många är permitterade och har mer tid över, säger Warenius.

Hur anpassade du träningarna för att inte bryta mot restriktionerna?

– Vi var utomhus från start. Vi har varit ute i mindre grupper och håller avståndet, säger Warenius.

Läs fler sportnyheter här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Proffsgolfens unika stortävling till Vallda

Vallda Att golfens nya stortävling Scandinavian Mixed flyttas fram ett år är känt sedan länge. Nu avslöjar ...

Golfklubben bygger ut 

Nyheter Kungsbacka GK har fått tillstånd att bygga ut sin studio och uppföra ett nytt bollhus. De nya ...

Ingenjören är ny klubbchef på Kungsbacka GK

Sport Den varma och torra sommaren 2018 slog hårt mot landets golfklubbar. Kungsbacka Golfklubbs nya klubbchef hoppas kunna använda sin ...
Annons