Annons

Fortsatt hög smittspridning – ett nytt dödsfall

Smittan är fortsatt hög i Halland. Under en vecka har 142 nya fall av covid-19 konstaterats i länet. Ytterligare en person har avlidit till följd av viruset.

Vård | 14 Oktober 2020 14:50

FOTO: Arkivbild Pixabay

Antal ökade fall av covid-19 i Halland

Vecka 40 Halland: 145 nya fall
Vecka 40 Kungsbacka: 17 nya fall

Vecka 41 Halland: 148 nya fall
Vecka 41 Kungsbacka: 32

Vecka 42 Halland: 142
Vecka 42 Kungsbacka: 22

Totalt bekräftade fall i Halland, onsdag 14 oktober: 2874
Totalt bekräftade fall i Kungsbacka 14 oktober: 588

Källa: Region Halland

Vecka 40 noterade Region Halland en markant uppgång av antalet fall av covid-19 i Halland, jämfört hur det har sett ut under sensommaren och början av hösten. Då handlade det om 145 nya fall på en vecka (23-30 september).

Sedan dess har det sett ungefär likadant ut med 148, respektive 142 nya konstaterade fall vecka 41 och vecka 42.

Idag, onsdag, rapporterades ett nytt dödsfall till följd av covid-19. Totalt har nu 89 personer i Halland avlidit till följd av viruset.

Motsvarande ökning i Kungsbacka är 22 nya smittade den här veckan.

Ta ansvar för att förhindra smittspridning

Förra veckan uttryckte Smittskydd Halland en oro inför det kommande höstlovet när smittläget inte förbättras. De uppmanar alla att ta eget ansvar för att förhindra smittspridning.

Det handlar inte bara om god handhygien och distans till andra människor. Det är viktigt att stanna hemma när man är sjuk, och det gäller även resor på höstlovet.

Den smittspårning som Region Halland har gjort visar att personer rest kollektivt med bland annat flyg och buss, trots att de haft symptom på covid-19.

Väljer man att resa bort ska man också redan från start se till att ha en tydlig plan för hur man ska ta sig hem eller kunna stanna kvar på resmålet, utan att smitta andra, om man skulle bli sjuk.

Stanna hemma om någon i familjen är sjuk

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att man ska stanna hemma om någon i familjen är sjuk i covid-19, gäller även i Halland. Rekommendationen omfattar vuxna och ungdomar i gymnasieålder, och säger att man ska stanna hemma i sju dagar samt låta covidtesta sig dag fem.

Friska barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola behöver inte stanna hemma om någon annan i familjen har smittats av Corona.

Läs mer:

Coronaläget i Halland 

Hög reseoro inför höstlovet

Start för antikroppstest

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Krönika: Virtuos på flera sätt

Krönikor Jag har gjort det massor av gånger förut, lyssnat på Sommar i radions P1. Men speciellt vill jag ...

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Skola Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan. "Vi bedö...

Halland har mest vaccinturism

Vård Under vecka 27 fick ungefär 24 500 personer från andra län vaccin mot covid-19 i Halland. Samma vecka valde 10 850 hallä...
Annons