Annons

Fortsatt hög smittspridning: ”begränsa fysiska kontakter till minimum”

Efter jul var andelen positiva för covid-19, rekordhög. Region Halland är oroade över situationen som förväntas bli ännu tuffare för sjukvården om några veckor. Nu uppmanar regionen alla invånare att avstå nyårskalas, mellandagsrea och situationer som kan orsaka olyckor.

Vård | 30 December 2020 08:10

Region Hallands uppmaning:

Begränsa fysiska kontakter till ett minimum

Avstå från mellandagsrea, nyårskalas och andra sociala aktiviteter

Minimera risken för olyckor, både för dig själv och andra

Ring inte till 1177 angående frågor om vaccination mot covid-19

Den 26 december var andelen positiva covidtest, 31 procent i Halland. Det är med råge den högsta siffran sedan pandemins start. Tidigare var den högsta siffran cirka 14 procent och den noterades i våras innan den allmänna testningen hade börjat.

Vecka 51 var andelen positiva 12, 3 procent, med 1 260 positiva provsvar.

– Det visar att vi har en fortsatt hög och ökande smittspridning i Halland och det är en oroande signal. Den smitta vi ser nu kan innebära en ännu större belastning på sjukvården om ett par veckor, vilket kan innebära ett mycket tufft läge för sjukvårdspersonalen samt att vård som kan vänta behöver skjutas upp, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör, Region Halland.

Förhindra smittspridning och olyckor

Det är inte bara genom att undvika att utsätta sig själv och andra för smitta som man nu kan hjälpa sjukvården. Belastningen måste minska, och det gäller även olycksfall.

– Genom att som invånare i detta läge göra allt du kan för att förhindra smittspridning eller minska risken för olyckstillbud, kan du bidra till att rädda liv, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör, Region Halland.

Region Halland vädjar att alla invånare nu tar sitt ansvar i ett allvarligt läge.

– Det läge vi befinner oss i är allvarligt och det är oerhört viktigt att alla nu tänker sig för hur man agerar vad det gäller mellandagsrea, nyårskalas och andra aktiviteter. Det handlar både om att inte utsätta sig själv eller andra för smitta, men också att undvika att utsätta sig eller andra för olycksrisker som kan innebära att man behöver söka sjukhusvård under helgerna, säger Johanna Wiechel Steier.

800 positiva

Bara det senaste dygnet (28-29 december) rapporterades 806 nya smittade i Halland. I Kungsbacka har siffran ökat med 207 fall mellan 21-27 december.

– Ta ditt samhällsansvar genom att begränsa de fysiska kontakter du har till ett minimum. Då bidrar du också till att säkerställa att sjukvården i Halland kan ta hand om alla som behöver vård av olika skäl. Snart kan alla erbjudas vaccin mot covid-19, så nu handlar det om att hålla ut lite till och göra kloka val, säger Johanna Wiechel Steier.

1177 nedringda

Även telefonrådgivningen på 1177 är hårt belastad, uppger regionen. Många frågor handlar om hur man kan boka tid för att vaccinera sig mot covid-19. Något som ännu inte är möjligt.

– Vi vill be invånarna att inte ringa vårdcentralerna eller 1177 i detta ärende. Aktuell information som rör vaccinationen finns på 1177.se, säger Johanna Wiechel Steier.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Fyrverkerier på nyår – påfrestning för vården 

Hjälp sjukvården – håll hastigheten 

Rekordmånga sjukhusvårdas för covid

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...

Krister är Kungsbackas nya polischef

Familj Krister Adolfsson lyssnar på KSMB och Ebba Grön och söndagsåker gärna i någon av sina ...
Annons