Annons

Fler blir arbetslösa – även i Kungsbacka

1 986 personer. Så många går just nu utan jobb i Kungsbacka. Det är 696 fler än i juni 2019 och en effekt av uppsägningarna som följer i Coronapandemins spår.

Jobb & Pengar | 14 Juli 2020 20:30

Nu börjar efterverkningarna av de många varsel som lades i våras att synas på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är på väg upp.

FOTO: Pixabay

Fjolårets juniarbetslöshet på blygsamma 3,2 procent blev i år 4,8 procent. Det är en ökning med 1,6 procentenheter, eller 696 personer. Allt enligt färsk statistik från Arbetsförmedlingen.

Lägst arbetslöshet i länet

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Nu börjar effekterna av de många varsel som lades i våras, i Coronapandemins spår, att ge effekt på arbetsmarknaden – även i Kungsbacka.

Men hittills har vi ändå lyckats klara jobben förhållandevis bra, jämfört med andra kommuner. Den totala arbetslösheten i Kungsbacka är lägst i Halland.

I länet som helhet ligger arbetslösheten just nu på 7,2 procent. Högst arbetslöshet har Hylte, där 11,7 procent av den arbetsföra befolkningen just nu går utan jobb.

Tillfälligt anställda får gå

Än så länge är det i princip bara varslen som lades i början av mars som ger utslag i arbetslöshetsstatistiken. Effekten av de mest varseltäta månaderna – april och maj – kommer inte att bli synlig förrän under juli och augusti månad.

De som blivit arbetslösa under försommaren består till stor del av tillfälligt anställda, som inte har någon längre uppsägningstid och som i lägre grad än tillsvidareanställda omfattas av arbetsmarknadens trygghetslagar.

Många unga utan jobb

I denna grupp är utrikes födda som inte hunnit etablera sig fullt ut i Sverige, överrepresenterade. Liksom de unga, som ofta startar sin yrkeskarriär med timanställningar. Det avspeglas av statistiken gällande ungdomsarbetslösheten bland personer i åldrarna 18-24 år.

Även på denna front ligger Hylte sämst till i länet, med en ungdomsarbetslöshet på hela 17,2 procent. Lägst andel arbetslösa unga (8,9 procent) har Varberg, tätt följt av Kungsbacka som för närvarande har en ungdomsarbetslöshet på 9,5 procent.

I landet som helhet går just nu drygt 466 000 personer utan jobb. Det ger en arbetslöshet på nio procent. Det innebär att antalet arbetslösa stigit med 130 000 personer jämfört med juni 2019 och att arbetslösheten ökat med 2,3 procentenheter, från fjolårets nivå på 6,7 procent. Den totala svenska ungdomsarbetslösheten har stigit från 8,2 procent, till 13,2 procent.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...

Mordbrännares bekant begärs häktad

Blåljus En kvinna bekant med den 35-årige man från Kungsbacka som sitter häktad för bland annat grov ...

Utbildning ska ge bättre företagsklimat

Jobb & Pengar Efter några år med uppgång rasar Kungsbacka återigen på Svenskt näringslivs rankningslista över bästa företagsklimat. ...
Annons