NYHETER 2021-04-20 KL. 15:10

Fler än 40 covidsjuka inlagda

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige och i Halland. Just nu vårdas 46 patienter på sjukhus i Halland för covid-19. Nationellt finns endast 16 procent av IVA-kapaciteten kvar.

Fler än 40 covidsjuka inlagda
Över 40 personer behöver sjukhusvård för covid-19 i Halland just nu.

TV-klipp och nyheter



”För många behöver hjälp att andas nu!” skriver Region Halland om det nuvarande smittläget. 46 personer är inlagda på sjukhus i Halland med covid-19, varav sju av dem på IVA.

– Det är en påminnelse om att det inte är över och att Halland har en hög smittspridning. För att bromsa den måste du hålla avstånd till andra, enbart umgås med dem du bor tillsammans med och stanna hemma vid minsta symptom, skriver regionen på sin Facebooksida.

Inga tecken på minskning


I landet finns det inga tecken på att smittan eller behovet av intensivvård är på väg att minska, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens presskonferens idag.

– Det påminner om allvaret i dagens situation. Det är inte särskilt komplicerat, det är avståndet som kommer att göra skillnad, säger Anders Tegnell.

Halland har nu 300 dödsfall med covid-19 sedan pandemins start förra året. Vaccinationerna gör att färre av de allra äldsta inte behöver sjukhusvård, men fler måste vaccineras om dödstalen ska minskas, enligt Tegnell.

Vårdpersonal ska få dos två


Vårdpersonal under 65 år som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, innan riktlinjerna att endast ge det till personer över 65 år, har väntat på besked om en andra dos vaccin. De kommer att få andra dosen vaccin av Moderna eller Pfizers vaccin istället. Riktlinjerna för användningen av Astras vaccin ligger kvar i Sverige.

– Man kommer följa upp det med studier i flera länder, vi får se om vi ska göra det i Sverige också, säger Anders Tegnell.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten vässat sin prioritering för vilka personalgrupper inom vården som ska prioriteras för vaccinering och vilka som kan vänta till fas fyra.

– De som arbetar med långvariga kontakter med grupper som har en hög risk för att bli allvarligt sjuka ska prioriteras, säger Tegnell.

Tungt för sjukvården


Nationellt vårdas 2 213 personer på sjukhus för covid-19, varav 416 av dem på IVA. 63 procent av landets iva-patienter vårdas för covid-19.

– Den tillgängliga kapaciteten nationellt är 16 procent. Som vanligt så varierar det mellan regioner. Vi prognostiserar ingen förbättring inom hälsa- och sjukvården de närmaste veckorna, säger Urban Lindberg, avdelningschef , Socialstyrelsen.

Kritisk vecka


Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare prognos ska smittspridningen vara som högst i slutet av april för att sedan minska. Men om prognosen håller beror på hur väl restriktionerna följs.

– Det beror helt och hållet på hur mycket vi kan hjälpas åt. Det här är en kritisk vecka, som vårat scenario bygger på. Men smittspridningen kommer inte vända om vi inte följer restriktionerna, säger Anders Tegnell.

Vaccinerade ska hålla avstånd


Även fullvaccinerade personer ska fortsatt följa restriktionerna. Folkhälsomyndigheten menar att man ännu inte kan lätta på reglerna för tillexempel hur många som får samlas, även om alla är fullvaccinerade.

– Det är viktigt att vaccinerade inte bidrar till ökad smittspridning i samhället. Att kunna samlas i större grupper, där är vi inte riktigt än, säger Anders Tegnell.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 


Vaccineringen av personal återupptas 

Covid-19 stänger lokaler på Särö skola 

Vaccinationsbokningen öppnar på onsdag

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter