FAMILJ 2021-09-07 KL. 21:00

Paret sadlar om och startar vingård

Mats och Helena Randevik bestämde sig. De avslutade sina civila karriärer för att fullfölja en livsdröm. Om lite drygt två år skördar de för första gången sina planterade druvplantor för att skapa sitt alldeles egna mousserande vin.

Paret sadlar om och startar vingård
Helena och Mats Randevik håller på att fullfylla en dröm.

SENASTE TV-NYHETERNAMånga människor går länge, ibland ett helt liv och drömmer om att en gång fullfölja sina drömmar. För paret Randevik, som bor i Kolla, har den drömmen varit att någon gång öppna en vingård. Ända sedan de började resa till sitt älskade Italien, har drömmen vuxit sig starkare och starkare.

–  Vi har varit där och besökt massa vingårdar under åren och intresset har alltid funnits där. Så när vi väl fick möjlighet att köpa en gård var det vin vi ville göra, säger Mats Randevik.

Gården paret fick möjlighet att köpa tillhörde Lennart Gudmund Jönsson, som är kusin till Mats mamma. Efter en lång och segdragen process fick paret tidigare i år äntligen lägga vantarna på gården, som ligger precis intill Lagan utanför Laholm.

– Jag har varit där som barn och sprungit runt. Sedan har jag och Helena pratat om gården under alla år vi varit gifta. De senaste åren har det blivit mer och mer på allvar och till slut blev det aktuellt för Lennart att sälja. I januari fick vi tillträde, säger Mats Randevik.

Säljaren uppskattade att köparna ville ge gården ett nytt syfte.

– Hade inte vi köpt gården hade närmsta storbonde köpt den och bara använt marken till jordbruk. Han gillade att gården skulle få ett nytt liv, säger Mats.Lämnat karriärerna


Mats Randevik har 30 år bakom sig som bilförsäljare och försäljningschef medan Helena Randevik jobbat på kontor med ekonomi. För omkring två år sedan startade en ny fas i Mats yrkesliv.

– För två år sedan hoppade jag på sonens byggföretag och får chansen att jobba med honom ett par år. Jag har alltid haft ett stort intresse för att bygga och skapa saker, säger han.

För Helena, som senast arbetade med ekonomi på Svea energi i Kungsbacka, fick det vara nog med kontorsjobb.

– När kontoret flyttades till Norrköping blev jag uppsagd. Under pandemin har det varit svårt att söka jobb, så då tänkte jag att: ”Nej nu vill jag jobba utomhus och inte sitta inne mera”, säger Helena Randevik, som i stället hoppade på en trädgårdsmästare-utbildning.
Du lär dig om trädgård och Mats är händig. Det låter som en perfekt kombination när man ska driva en vingård?
– Ja faktiskt, det är väldigt värdefullt.Många planer


Till våren 2024 hoppas paret ha sina första flaskor mousserande vitt vin färdiga. Druvan som används heter Solaris, och de förmodar att första skörden kommer ge omkring 1000 flaskor, som sedan är tänkta att avnjutas av besökande gäster.

– Ett vin är en upplevelse och ett sammanhang. Vår tanke är att vi ska ha ställplatser för husbilar precis intill vinfältet och vattnet. Gästerna ska kunna provsmaka vinet, få en guidad tur runt gården och bara njuta av tillvaron, säger Mats Randevik.
Ska ni bedriva någon försäljning av flaskorna?
– Inte till Systembolaget, det finns ingen vinning i det. Vår tanke är att sälja flaskor till lokala restauranger. Det är alltid speciellt att kunna beställa in lokala drycker när man är på restaurang.
Varför blir det just vitt mousserande vin?
– Det känns lite roligare. Ett mousserande vin är lite festligare.

Planer finns det gott om. Under sommaren har de haft besök av nära, kära och nyfikna människor från området, vilket har varit en träning inför det som komma skall.

– Jag har länge drömt om att ha ett bed and breakfast, så det är också något vi ska satsa på. Vi planerar bland annat att bygga lägenheter i ladan, säger Helena Randevik.

I framtiden planerar Mats och Helena att bo och försörja sig på vingården på heltid. Men i och med att barnen finns kvar i Kungsbackaområdet behåller de förmodligen lägenheten i Kolla.

– Jag tror inte de vill att vi ska bo hos dem när vi hälsar på, säger Helena och skrattar.

Drömmen om en vingård i Italien har alltså blivit till en vingård strax utanför Laholm i stället, men lika glada är Mats och Helena Randevik för det. 2024 drar det i gång på allvar, men jobbet pågår för fullt redan nu, även om de ibland måste vila också.

– Vi har gäster bokade varje helg nu, så ibland måste man kliva av traktorn och ta lite ledigt. Men det är roligt att greja, säger Mats.

– Det ger energi att ha gäster som besöker. När vi går omkring på gården så ser vi nästan inte varandra för att jag fixar med något och Mats med något annat, säger Helena.

Vad ska då vinet heta? Än så länge är det oklart. Men den första skörden vill paret tillägna en speciell person.

– Den första flaskan kommer vi nog ägna åt Lennart Gudmund Jönsson som vi fick köpa gården av. Jag tycker att den kan heta Gudmund, säger Helena.


Läs fler familjereportage här.

SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen – nu har de tagit studenten!
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:37

Äntligen – nu har de tagit studenten!

Se bildspel och film från firandet

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov
NYHETER 2023-06-07 KL. 18:00
Premium

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!