FAMILJ 2022-09-04 KL. 11:00

Kitesurfar nästan varje dag

Av Annika Lundby

Efter två VM-guld och ett EM-guld i finnjolle fastnade Guy Lilljegren för vindsurfing. Sedan 20 år tillbaka är det kitesurfing som gäller och det ska mycket till för att Guy inte ska ge sig ut på vågorna en dag med bra vind.

Kitesurfar nästan varje dag
ÄLSKAR HAVET. Guy Lilljegren har alltid älskat att vara på havet. Under 1970-talet plockade han hem guldmedaljer i både VM och EM i finnjolle. När 1980-talet kom tog vindsurfing över och sedan 20 år tillbaka är det kitesurfing som gäller för Guy. Foto: Annika Lundby

Surfingbrädor och Kite foil-brädor samsas om platsen i garaget hemma hos Guy Lilljegren. Havet har varit som ett andra hem för Guy genom hela livet, både på fritiden och i jobbet.
– Jag har alltid varit på vattnet. Jag älskar havet!, säger Guy som växte upp vid Östra Nersjön i Hindås.

– Vi hade en tomt som gick ner till stranden. Det börja tidigt med att man var ute med flotte. Sedan skaffade familjen en kanot och så började man bygga pojkbåtar, fyrkantiga grejer man kunde flyta runt på, ler Guy.

VM och EM
När Guy började segla optimist byggde han sin egen optimistjolle och sedan gick han vidare till OK-jolle innan det blev finnjolle. Och det var i finnjolleklassen han skördade sina nationella och internationella framgångar.
– Många gav sig ut att träna för att bli bättre. För min del var det inte träning, jag älskade att komma ut på havet. Det var aldrig jobbigt att ge sig ut.

Under 1970-talet plockade Guy hem två VM-guld och ett EM-guld i finnjolle och var bäst på världsrankingen 1974. Och det var under under en finnjolletävling i Kalifornien 1974 som Guy första gången såg någon vindsurfa.
– Sedan tänkte jag inte mer på det. Men så var vi i Norge och tävlade och där var en del vindsurfare och då tyckte jag att det där verkade vara en kul grej att prova. Så 1976 var första gången jag testade.

Guy berättar att vindsurfing inte var så dyrt på den tiden och utrustningen var förhållandevis enkel.
– Du behövde en bräda och en vägg och inget mer. Och vindsurfing blev väldigt populärt.

Det fanns många tävlingar för de med en vindsurfingbräda och gemenskapen var stor.
– Jag slutade med finnjolle 1981 och då blev det att jag skaffade bättre vindsurfinggrejer. Och jag tror att jag fick roligare genom att fortsätta med vindsurfing istället för båt. Det fanns en positiv anda inom vindsurfingen, alla var glada och hjälpte varandra. Och i början när vi utvecklade brädor var det stora steg man tog. Man tillverkade en dag och provade nästa dag om det funkade.

Brädtillverkning
Guy började tillverka egna brädor direkt och sedan blev det även att hans jobb under en period.
– Jag har alltid jobbat inom båtindustrin. Efter att ha haft lite olika jobb i hamnen och på renhållningsverket kom jag till Seldén mast innan jag blev delägare i Skandinavisk mast och sedan jobbade jag ett tag med att bygga båtar. Och under fem år var jag segelmakare och arbetade med projekt för att rehabilitera psykisk sjuka, innan det blev SSPA som arbetar med bland annat hangarfartyg, oljefartyg och bulkfartyg.

Den första brädan han tillverkade var från en mistralbräda.
– Det blev kallt ute och jag satt och funderade på om jag kunde bygga en bräda runt den. Så jag byggde på för att få den formen jag ville ha. Sedan när det blev varmare var jag ute och seglade med den och det gick riktigt bra. Så jag gjorde en form så jag kunde gör fler. Sedan kan man ju även bygga helt fritt. Det är väldigt roligt att forma brädor, men det är också ett skitjobb och ordentligt dammigt.

Ryktet om Guys brädtillverkarkunskaper spred sig och han fick designa för vattensportföretaget Cobra. Och under några år var Guy brädtillverkare på heltid.
Sedan tjugo år tillbaka är det nästan uteslutande kitesurfing som Guy ägnar sin fritid åt.
– Jag satt i Torstenvik och tittade bort mot Rågelund och det såg ut som något som plaskade på vattnet. Man är ju van att titta på vattnet så jag såg inte kiten. Jag körde bort för att kolla och tyckte först att det såg löjligt och komplicerat ut.

Men när Guy testade på fick han samma kick som när han testade vindsurfing för första gång.
– Vindsurfingen hade tappat lite i känsla men den fann jag i kitesurfingen. Alla var glada och positiva. Hjälpsamheten fanns där.

I dag försöker Guy komma ut med sina foilkites så ofta han kan.
– Jag surfade varje dag, förutom när jag blev tvungen att ta en paus på två år på grund av mina axlar. Nu är jag försiktigare. Men jag vill helst komma ut varje dag.

FAKTA: Guy Lilljegren
Ålder: 73 år
Bor: Frillesås
Familj: Hustrun Marianne, barn och barnbarn samt hunden Garma
Intressen: Kitesurfa, fysik, matematik


SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.