Annons

Kulturskolan trotsar ARN

När Kulturskolans undervisning blev digital i våras krävde en förälder avgiften tillbaka. Hälften är rimligt, slog Allmänna reklamationsnämnden fast. Men Kungsbacka vägrar betala.

Jobb & Pengar | 30 November 2020 19:36

BILDTEXT Kulturskolan i Kungsbacka ska betala tillbaka halva avgiften för danskursen enligt ARN. Men skolan vägrar. FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Kvinnan som köpt danslektioner till sin dotter vände sig till ARN för att klaga på att Kulturskolan i Kungsbacka debiterat henne full kursavgift på 900 kronor för en kurs som inte genomfördes som avtalats när coronapandemin slog till i våras.

I sitt svar menade Kulturskolan att danskursen visst det genomförts, om än i andra former än vad som först planerats.

Digitala dansuppgifter

Lärarna har skickat ut dansuppgifter till eleverna digitalt. Handledningsfilmer, inspirerande träningsklipp, filmtips och inlämningsuppgifter har också skickats ut.

Kursen avslutades dessutom med att elever och lärare träffades utomhus under terminens sista vecka, så att eleverna fick chans att visa upp vad de tränat på för sina lärare.

Under terminens gång har lärarna även klippt ihop en ”stafett-film” av elevernas inlämningsuppgifter.

ARN kritiska

Men det räcker inte för ARN. Nämnden anser förändringarna som gjorts är så genomgripande att erläggande av full kursavgift hade krävt godkännande från kursdeltagarna. Eftersom det inte fanns har anmälaren rätt att få halva kursavgiften tillbaka.

Men kulturskolan har inga planer på att betala, vare sig till den anmälande föräldern eller andra missnöjda.

– Nej, det gör vi inte. Vi övergick till digital undervisning av omsorg om barnen och lärarna. Jag vill hävda att vi levererat en tjänst, även om den inte var som vi normalt brukar göra, säger förvaltningschef Ulrika Granfors.

– Jag tycker inte ARN alls tog hänsyn till hur mycket vi erbjudit. Vi har fått mycket positiv respons från föräldrar.

Företag som inte följer ARN hamnar på Svarta listan?

– Jag vet inte hur proceduren ser ut när man bedömer en kommun, det handlar ju om en kraftigt subventionerad tjänst.

Trots att Kungsbacka inte håller med ARN och vägrar betala, har man nu gått ut med information till alla föräldrar om att det finns risk för att undervisningen även under våren blir digital, allt för att undvika ytterligare ett fällande utslag i nämnden.

Skulle kommun betala tillbaka till alla familjer hade det blivit en dyr affär.

– Det går cirka 1500 elever i kulturskolan. Om man applicerar ARNs dom i lite olika omfattning på olika ämnen så skulle det bli en återbetalning på 1,1 miljoner totalt., säger Ulrika Granfors.

Elisabeth Däljemar
Kristian Alm

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nytt paketrekord när e-handeln fortsätter blomstra

Jobb & Pengar Postnords anställda hann knappt andas ut efter årets Black Friday-rekord och julhandeln, förrän det blev dags fö...

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...
Annons