DEBATT 2024-02-08 KL. 14:00

Debatt: Vet du vem som är din läkare?

Debatt: Vet du vem som är din läkare?
Dagens debattartikel handlar om kontinuitet när det gäller läkare. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Fler svenskar har en fast frisör än en fast läkare, enligt en opinionsundersökning från 2018. En del positivt har hänt sedan dess – alla invånare i Halland ska numera kunna listas på en fast läkare på sin vårdcentral, det gäller både privata och offentliga vårdcentraler. Men fortfarande vet de flesta inte vem denna fasta läkare är. Vi vill därför uppmana dig som söker vård på en vårdcentral, oavsett om du söker ofta eller sällan, att efterfråga din fasta läkarkontakt vid nästa besök.

Kontinuiteten är lika efterfrågad av patienterna som av oss läkare. Fördelarna är många, utöver att patienten slipper berätta sin historia på nytt varje gång. I Norge, där man har lång erfarenhet av fastläkarsystem, har forskning visat ett tydligt samband: Ju fler år med kontinuitet till fast läkare på vårdcentralen, desto mindre behov av akutbesök, sjukhusinläggningar och risk att dö i förtid. Kort sagt: Med en fast läkare på sin vårdcentral lever man längre och behöver mindre vård. Med kontinuitet blir vården ”smidigare” – det är lättare att följa upp eller lösa ett problem på distans för en patient man känner sedan tidigare. Vi kan helt enkelt inte nog understryka värdet av kontinuitet – få saker ger en så tydlig kvalitetshöjning och på köpet en kostnadsbesparing.

En fullständig kontinuitet är inte alltid möjlig, men vi ska stäva efter det så långt det går. I Halland, liksom i hela landet, har vi en underprioriterad primärvård där antalet patienter per läkare ligger långt över vad socialstyrelsen rekommenderar. Det ger väntetider och ibland svårigheter för patienterna att få träffa sin fasta läkare. Regionen satsar hårt på digitalisering med förhoppning om att effektivisera vården, och det är inte fel i sig, men det viktigaste i detta läge är – just det – kontinuiteten. Den ger en effektiv vård på riktigt, och för patienten är det oftast bäst att vänta (när det är möjligt) tills den fasta läkaren har tid istället för att byta läkare eller vårdcentral.

Som läkare vill vi arbeta med kontinuitet. Som patient har du rätt till en fast namngiven läkare på din vårdcentral enligt hälso- och sjukvårdslagen. Vet du vem det är?

För Svensk Förening för Allmänmedicin (SFAM) Halland och Distriktsläkarföreningen (DLF) Halland,

Albin Mörtsell

Christina Unell

Erik Bengtsson

Gertrud Spross Sandberg

Hatidje Youmer

Johan Berander

Kristian Brandt

Linn Ståhl

Linus Källgård

Malin Oskarsson

Mats Wasberg

Michael Lovric

Sofia MörtsellTV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.