DEBATT 2024-10-12 KL. 14:00

Debatt: Olika syn på ansvar för arbetsmiljö

Debatt: Olika syn på ansvar för arbetsmiljö
Johan Tolinsson (S) är en av debattörerna.

TV-klipp och nyheter

Replik på ”Bristande insyn i skolans arbetsmiljö är oansvarigt”.

I tidningen Norra Halland 8 oktober försöker Sverigedemokraterna Anna-Karin Granberg och Susanne Anderson klä sig i rollen att de tar ansvar för personalen inom förvaltningen när det gäller arbetsmiljön.

Det är en sanning som inte stämmer alls. Det går att läsa ”det är med stor besvikelse vi i Sverigedemokraterna ser att vårt förslag om mer frekvent och transparent redovisning av incidentrapporter i för- och grundskolan avslogs”.

Vidare upptrycker de citat:

”Vi föreslog att förvaltningen skulle undersöka möjligheten att vid varje nämndmöte presentera en sammanfattning av de inkomna incidenterna relaterade till hot och våld mot lärare och skolpersonal, för att aktivt kunna följa utvecklingen. Varför ska inte vi i nämnden, som har det yttersta ansvaret, också få tillgång till denna information”.

Undertecknad ställde frågan till ansvarig chef inom myndighet/stöd i förvaltningen, stämmer det om nämnden begär redovisning så får vi det som politiker utöver delårsrapport och bokslut? Svaret var ett ja.

Sverigedemokraterna slår in öppna dörrar. De vill utöka arbetsbelastningen på förvaltningens tjänstemän med sitt förslag. Varje enskilt ärende handläggs och utreds av tjänstemän inom förvaltningen.

Om ni Anna-Karin och Susanne försöker ta ansvar för arbetsmiljön i sin helhet. Jag undrar varför begärde inte Sverigedemokraterna risk- och konsekvensanalyser beträffande de besparingar som sker på många av våra förskolor och skolor enligt beslut på nämnden den 21 augusti 2024?

Anna-Karin och Susanne ställde sig bakom övriga borgerliga partier i beslutet, att man anser att det inte behövs ses över konsekvenser gällande besparingar för barn och elever. Inte heller arbetsmiljön för personalen. Detta fastän vårdnadshavare hade överklagat beslutet till förvaltningsrätten!!

Ett beslut som medför försämrad arbetsmiljö för anställd personal och svårt för anställd personal att efterleva skollagen i den delen att varje barn och elev har rätt till det stöd som var och en behöver.

Socialdemokraterna yrkade på att risk- och konsekvensanalyser skall nämnden få ta del av. Det ansåg inte Anna-Karin och Susanne vara viktigt. Det framgår i protokollet från den 21 augusti 2024.

Jag kallar det att ta arbetsmiljöansvar genom att begära att få ta del av riskerna för dem vi är till för. Våra barn och elever. Den dagliga arbetsmiljön för vår personal. Lägg det på minnet väljarkåren inför valet 2026.

Johan Tolinsson (S), 2:e vice ordf, Helene Thylin, Sena Munteanu, Anette Stockhaus (S)

Nämnden Förskola & Grundskolan



Stort intresse för tryggt boende
NYHETER 2024-10-12 KL. 17:45
Premium

Stort intresse för tryggt boende

TV-klipp och nyheter

Båt brann i Onsala
NYHETER 2024-10-12 KL. 14:44

Båt brann i Onsala

HANDBOLL 2024-10-11 KL. 19:00
Premium

"Har varit jobbigt att inte kunna lita på axeln"

Men Anna Heed gillar att vara favorit

Erik utbildade om dödligt våld innan skjutningen
NYHETER 2024-10-11 KL. 12:17
Premium

Erik utbildade om dödligt våld innan skjutningen

Onsalabon berömmer personalen på Kungsmässan

Nytt förslag kan kosta Kungsbacka 120 miljoner
NYHETER 2024-10-11 KL. 11:45
Premium

Nytt förslag kan kosta Kungsbacka 120 miljoner

Forsell (M): "Det tycker vi är helt orimligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-10-12 KL. 17:45
Stort intresse för tryggt boende
Premium | KONST 2024-10-12 KL. 17:15
Naturens makt i konsten på Hjertstedska
NYHETER 2024-10-12 KL. 14:44
Båt brann i Onsala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.