DEBATT 2024-10-14 KL. 16:00

Debatt: Anna Tenje – dags att betala tillbaka

Debatt: Anna Tenje – dags att betala tillbaka
"I åratal har tusentals äldre varit utsatta varje dag för bedrägerier inom äldreomsorgen utan att ni politiker har reagerat och agerat," skriver dagens debattör. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Anna Tenje, i din debattartikel i Norra Halland tar du upp ett ämne som nog upprört de flesta i landet de senaste veckorna. Ja helt rätt, det är häpnadsväckande uppgifter när vi läser att äldre pressats att köpa dessa skandalomsusade lotter. Många äldre är ofta utsatta för bedrägerier i alla former. Det som förvånar mig är att ni politiker först nu har vaknat.

I åratal har tusentals äldre varit utsatta varje dag för bedrägerier inom äldreomsorgen utan att ni politiker har reagerat och agerat.

I Kungsbacka kommun finns äldreboenden i både kommunal och privat regi. Kunderna betalar varje månad för hyra, mat och omsorg i tron att de skall få varor och tjänster levererade. När omsorgen brister, duschar uteblir, mellanmål/näring ej levereras och aktiviteter/stimulans/sjukgymnastik saknas så får de ändå varje månad betala för det som ej levereras.

I många år har vi anhöriga och boende kämpat för att informera Vård och Omsorg i Kungsbacka om denna sortens bedrägeri. Vi har skickat in mängder med mycket detaljerade anmälningar och foton om vanvård, brist på omsorg och nutrition till både VoO och IVO.

Vi har under dessa åren mötts av iskyla från alliansen och till och med blivit anklagade för att inte tala sanning. Två gånger har vi tack vare några modiga politiker i oppositionen fått upp ämnet i kommunfullmäktige.

Titta gärna på Youtube, Kungsbacka kommunfullmäktige 8 februari 2022 och se hur ordförande i VoO Hravn Forsne (M) hanterar ämnet vanvård och brist på omsorg. Se även när ämnet och våra anmälningar återigen tas upp i kommunfullmäktige 14 december 2023.

Begär gärna ut alla anmälningar som kommit in från anhöriga och boende de tre senaste åren till VoO och IVO. Varning för känsligt innehåll!

Personal på våra boenden sliter och kämpar varje dag för att hinna med alla olika sysslor på bekostnad av sin egen hälsa. De är ofta underbemannade och då får kunderna inte den vård/omsorg, mellanmål/näring och aktiviteter/stimulans/sjukgymnastik som de betalat för och har laglig rätt till.

Anna Tenje, säg till dina kollegor att betala tillbaka pengarna till de äldre som motvilligt lurats så att de får upprättelse. De förtjänar att bli behandlade med respekt.

I många år har jag helt opolitiskt och utan egen vinning kämpat för de äldres rätt i samhället. Jag träffar dig gärna och delger dig min dokumentation om brister och förbättringsområden i äldreomsorgen.

Kristina Brännström

Läs även: Debatt: Magdalena – dags att betala tillbaka



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Sporten i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.