Sverigedemokraterna tar nu betydande steg för att infria det löfte som vi gav inför valet om att göra tandvården billigare för den enskilde.
Under de senaste åren har kunskapen om munhälsans samband med det övriga hälsotillståndet successivt ökat. Därför är det för oss självklart att tandvårdens högkostnadsskydd bör förstärkas för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. Tänderna är en del av kroppen.
Från och med den 1 januari 2026 inför vi därför den första etappen av en omfattande tandvårdsreform, denna etapp kommer att omfatta personer som är 67 år eller äldre.
Reformens införande behöver ske stegvis så att tandvården hinner med att möta efterfrågan, och att vi börjar med de äldre är en självklar prioritering. Äldre är en grupp som i större utsträckning har något sämre munhälsa och det finns flera faktorer som ökar riskerna för tandproblem i och med åldrande. Det kan handla om den kroppsliga motoriken, vilket påverkar möjligheterna att själv upprätthålla en god munhygien, men det handlar också om att många har en försämrad salivproduktion. Dessutom drabbas många äldre av tandlossning, vilket är en riskfaktor för att utveckla andra sjukdomar.
Vi vet också att många äldre, framför allt kvinnor som tidigare har tagit ett stort ansvar i hemmet, har små ekonomiska marginaler, vilket gör att de inte har råd att gå till tandläkaren, utan att de måste prioritera andra utgifter. Det gäller givetvis för ekonomiskt svaga i alla ålderskategorier, och de ekonomiska förutsättningarna ska inte avgöra vilken munhälsa man har. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.
Även om just äldre prioriteras i detta första steg så menar Sverigedemokraterna att högkostnadsskyddet framöver ska inkludera hela svenska folket. Tillsammans med regeringen avser vi att avsätta cirka 3,4 miljarder kronor varje år för att i en första etapp stärka tandvårdens högkostnadsskydd för äldre och därmed äldres möjligheter till att få den tandvård som de behöver.
I en pågående utredning ser vi nu även över illegala invandrares nuvarande rätt till närmast fri tandvård – en orättvis förmån som inte omfattar svenska skattebetalare, något som Sverigedemokraterna länge har motsatt sig.
Utredningens förslag kommer att presenteras inom kort och därmed tar vi ytterligare steg för att göra svensk tandvård mer rättvis för svenska skattebetalare.
Jimmie Åkesson (SD), partiledare
Linda Lindberg (SD), gruppledare
Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson
Stina Isaksson (SD), gruppledare Region Halland
Monita Eriksson (SD), ledamot Driftnämnden Närsjukvård
Josefine Hedin (SD), ersättare Driftnämnden Närsjukvård
Eventuell koppling till vaccin utreds inte
Protesterar mot att göra Hamravallen till företagsområde
Sven Johansson såg en Daimler Empress Saloon från 1951 för första gången på Heden som 18-åring. Den gjorde rejält intryck och återkom i tankarna många gånger genom åren. Så dök den upp i en motortidning till salu och blev äntligen hans 1998.