DEBATT 2023-04-24 KL. 14:00

Debatt: Så når kommunerna ut till företagen

Debatt: Så når kommunerna ut till företagen

2022 var ett mörkt år för nyföretagandet i Halland. Tyvärr ser den negativa spiralen ut att fortsätta neråt. Under årets tre första månader registrerades 538 nya företag i länet. Det är en minskning med 22 procent jämfört med motsvarande period i fjol, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat.

Samtidigt visar en kartläggning, som vi nyligen genomförde, att bara var sjätte småföretagare, 16 procent, är nöjda med det stöd de får i sin kommun. Dessutom har varannan företagare, 50 procent, en så vag bild av kommunens stöd att de svarar ”vet ej” på frågan om de är nöjda. Det tecknar en tydlig bild av ett glapp mellan kommunerna och de mindre företagen.

Var tredje skattekrona i kommunerna kommer från småföretagen. Det gör det lokala, småskaliga näringslivet till en oerhört viktig spelare för att säkra jobb och skatteintäkter. Kommunerna i Halland måste alltså bli bättre på att nå företagare och se till att fler får möjlighet att förvandla sin passion till en företagsidé.

Efter många års arbete med små och nystartade företag vill jag lyfta fram tre konkreta råd till Hallands kommunala beslutsfattare:

1. Hjälp nya och växande företag
Erbjud vägledning så att fler kan ta nästa steg i sitt företagande – från att utveckla sin affärsidé och hitta rätt bland tillstånd och regler till att skala upp och anställa personal. Samarbeta med Nyföretagarcentrum som ger råd vid företagsstarter och med Almi som hjälper företag att växa.

2. Främja samverkan
Erbjud nätverksträffar, digitala mötesplatser samt verktyg för att skriva samverkansavtal så att kommunens företagare kan utbyta erfarenheter och kompetenser, dela på lokaler och utrustning eller samarbeta för att utveckla gemensamma affärsidéer och ta större uppdrag.

3. Stärk dialogen
Ett starkt företagsklimat bygger på nära dialog mellan politik och näringsliv. Genom att bjuda in till rundabordssamtal eller besöka företag kan kommunen lyssna in företagarnas behov och utforma rätt stödåtgärder. Dessutom skickar det en signal till småföretagarna om deras betydelse för kommunens utveckling.

Hallands småföretagare är utan tvekan länets ryggrad. De står för fyra av fem nya jobb och var tredje kommunal skattekrona. Nu när motvinden är stark måste ansvariga politiker i kommunerna fokusera på att skapa ett gynnsamt företagsklimat som ger alla som drömmer om att driva företag bästa möjliga förutsättningar.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma SpcsSENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.