TV-klipp och nyheter

DEBATT 2025-01-20 KL. 10:00

Debatt: Orealistiska gröna satsningar ska bort

Debatt: Orealistiska gröna satsningar ska bort
"Vi som väljer att bo på landsbygden vill inte ha vindkraft i vårt närområde", skriver dagens debattörer. Arkivfoto: Norra Halland

Sverige har sedan näringfrihet infördes på 1860-talet varit en liberal marknadsekonomi och detta möjliggjorde innovationer som lade grunden till företag som Ericsson, Bofors och Alfa Laval.

På samma sätt är det teknisk utveckling som kommer att öka tillväxten och göra världen lite bättre steg för steg, och med minskad fattigdom kommer också minskad klimatpåverkan.

Politiken ska spegla hur människor vill leva sina liv och se till att det finns ett bra samhälle för oss att leva, verka och bo i. Politiken skall varken styra näringsliv eller bestämma hur teknisk utveckling ska gå till.

När innovatörer får goda förutsättningar skapas goda idéer och bra produkter och tjänster, och det är så vi får till stånd utveckling av en framtid som är mindre belastande för klimatet.

Debattörerna i insändaren "Aktiv politik krävs för grön omställning" förespråkar socialistisk planekonomi – vi vet av historien att det inte funkar. Utsläppshandel kan fungera som styrmedel eftersom ekonomiska incitament driver innovation. Tillväxt är dock helt avgörande för att människor ska prioritera klimatfrågor.

Infrastruktur bör endast prioriteras när den tjänar allmän nytta. Regeringen gör därför helt rätt i att inte subventionera anslutningar för havsbaserad vindkraft.

Attraktiva samhällen skapas av människors fria val att bo och verka där, inte genom statlig styrning. Västsverige är ett tydligt exempel där unga familjer väljer att bo på landsbygden men behåller sina välbetalda jobb i Göteborg, Kungsbacka och Varberg, numera i större utsträckning tack vare möjligheten att arbeta hemifrån. Ren win-win för både människor och de små kommunerna.

Vi som väljer att bo på landsbygden vill inte ha vindkraft i vårt närområde. Punkt slut. Att erbjuda kommuner ekonomisk ersättning för detta är inget annat än en muta. Det är våra liv och våra fastighetsvärden som urholkas.

Tillståndsprocesserna är idag inte långa, det är domstolsprövningarna som tar tid.

Att vilja korta tillståndsprocessen innebär alltså att inskränka rätten till rättslig prövning.

Energiproduktion är inte del av kärnverksamheten för varken kommuner eller regioner. Om så vore fallet, varför fick inte kommunalpolitiker i Västsverige yttra sig när två reaktorer i Ringhals stängdes?

Vi uppmanar marknadsliberala politiker på alla nivåer att återställa stabil baskraft och sluta upp med orealistiska gröna satsningar.

Maria Vemdal, Civilingenjör Industriell Arbetsmiljö LTU

Michael Klein, Driftsingenjör elsystem

Peter Mellberg, Civilingenjör Elektroteknik KTH



Han lämnar kommunen för nytt uppdrag
NYHETER 2025-01-20 KL. 14:00
Premium

Han lämnar kommunen för nytt uppdrag

"Erbjudandet var svårt att stå emot"

TV-klipp och nyheter

Valldaolyckan utreds fortfarande – oklart när åtal väcks
2025-01-20 KL. 12:15
Premium

Valldaolyckan utreds fortfarande – oklart när åtal väcks

"Så fort som möjligt är en önskan – men det finns inget datum"

50 miljoner ska skapa tryggare lokaler vid kris
2025-01-20 KL. 07:00
Premium

50 miljoner ska skapa tryggare lokaler vid kris

S vill söka pengar för att minska elavbrott

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-01-20 KL. 14:00
Han lämnar kommunen för nytt uppdrag

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Största rollen – Ninni blir superhjälte i ny musikal

Största rollen – Ninni blir superhjälte i ny musikal

I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.