Sverige är unikt bra i EU ur en viktig aspekt. Vi är väldigt få som röker. Bland unga är dagligrökningen omkring tre procent, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO definieras ett land som rökfritt när färre än fem procent röker dagligen. Sverige är alltså på god väg att nå det målet, trots att äldre kvinnor och utlandsfödda män fortfarande röker mer än snittet. För den som vill minska sjukdomar till följd av rökning är det alltså uppenbart vad målgruppen borde vara.
Ändå fortsätter organisationer som Hjärt-Lungfonden och A Non Smoking Generation att hetsa mot nikotinet. Att vilja likställa snus och nikotinportioner med rökning strider mot all medicinsk evidens.
Tyvärr utgår deras resonemang från felaktiga antaganden. Ta detta med att snus skulle vara en inkörsport till rökning. Så kan det helt enkelt inte vara utifrån hur verkligheten ser ut.
OM det vore så som ovan organisationer hävdar skulle ett land som har snus och där många har prövat snus naturligtvis inte ha lägst andel rökare. Alltså har Hjärt-Lungfonden och A Non Smoking Generation fel, men de fortsätter ändå att sprida sådan desinformation.
När siffrorna från Folkhälsomyndigheten inte visar vad nikotinmotståndarna önskar, så använder de andra siffror för att frammana en känsla av oro och rädsla.
I nästan alla sammanhang ses det som något bra att minska risken för olyckor, sjukdomar och dödsfall. Bilbälten och airbags skyddar i sig inte mot olyckor, men kan mildra effekten om det värsta skulle hända. Läkemedel har biverkningar, men de bedöms vara bättre än sjukdom, smärta och infektioner. Men när det gäller tobak och nikotin finns det grupper som förnekar att det finns olika risk för sjukdomar. Nikotin i sig är beroendeframkallande, men riskerna för en vuxen, frisk person är inte mätbara enligt den forskning som gjorts, och det är många som verkligen försökt hitta något farligt med nikotin.
Däremot ska inte minderåriga, gravida eller hjärtsjuka använda nikotin. Så langningsförbud skulle verkligen vara en åtgärd som skyddar unga. Alla andra förslag från anti-nikotinisterna slår enbart mot vuxna och missar rökarna.
Sverige har en unik möjlighet att visa världen hur man får färre rökare. Med 85 miljoner dagligrökare inom EU och 1,3 miljarder rökare i hela världen borde Sverige kunna tjäna som framgångsrikt exempel. Men då måste fler i Sverige ta till sig det faktum att snus och nikotinportioner faktiskt har bidragit till den låga rökningen och sluta förneka fakta. (Att det sägs saknas vetenskapligt stöd beror helt enkelt bara på att ingen forskare har velat förklara den låga rökningen i Sverige. En lågt hängande frukt för forskarvärlden, alltså)
En fråga som jag aldrig har fått svar på från nikotinmotståndarna är varför svenska män slutade röka fem gånger så mycket som svenska kvinnor efter att portionssnuset lanserades. Eller varför svenska kvinnor inte kom ner under fem procent dagligrökning förrän nikotinportionerna lanserades. Kanske kan jag få ett svar denna gång?
Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska snustillverkarföreningen
Både farfar och pappa jobbade med bommar och tåg
I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.