DEBATT 2023-03-17 KL. 10:00

Debatt: Fri idrott är viktigt för barnen

Debatt: Fri idrott är viktigt för barnen

TV-klipp och nyheter

Många idrotter är idag mycket dyra och det är många i Sverige som inte har råd. Detta får flera allvarliga konsekvenser för barn och vårt samhälle. Inaktivitet orsakar sjukdomar, sämre studieresultat i skolan samt kan få unga att dra sig till kriminella gäng då de inte har någon meningsfull sysselsättning. Att idrott är så dyrt gör att det inte blir tillgängligt för alla, eller efter intresse, utan bara för de som har ekonomisk förmåga får möjlighet att göra den idrott man tycker är kul. Därför tycker jag att barnens fritidsaktiviteter ska vara gratis.

Enligt artikel (Riksidrottsförbundet) så leder ingen träning eller aktivitet till ökad risk för sjukdomar och andra besvär. Att regelbundet träna fysiskt förbättrar kondition, muskelstyrka, koncentration samt minskar fetma med relaterade sjukdomar. Att göra idrott tillgänglig för barn skulle därför minska sjukvårdskostnaderna och därför vara en fördel för samhället. Ingen träning har också visat sig påverka barnets förmåga att prestera i skolan, skriver Skolverket.

Elevernas fokus och koncentration minskar då de inte är aktiva och rör på sig. Dessutom riskeras sömnkvaliteten att påverkas vilket har direkt påverkan på skola och fritid. Ingen mår bra om de inte är utvilade. Fri idrott skulle göra att barn med hjälp av motion förbättrade sina betyg. Att inte ha någon aktivitet på fritiden gör att barn blir ensamma, uttråkade och utan tillhörighet. Om vuxna inte finns i närheten så är det risk att unga drar sig till gäng som i värsta fall begår kriminella handlingar. Idag kostar gängkriminalitet samhället mycket pengar och de har börjat rekrytera medlemmar i yngre åldrar. Jag tror att ett sätt att stoppa detta vore att erbjuda gratis idrottsaktiviteter för att skapa intresse och gemenskap istället för dåligt sällskap.

Vem ska då betala? Att göra barnidrott fritt för alla är inte gratis. Flera skulle säga att det innebär ökad skatt och ingen är intresserad av att få ökade utgifter. Jag tror att få barn att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv, genom fri idrott, kommer i längden att minska behov av sjukvård samt motverka gängkriminalitet.

Jag uppmanar de som bestämmer i Sverige att göra idrottsaktiviteter gratis för unga personer. Inte bara skulle det skapa mer rättvisa förutsättningar för alla, det skulle också bidra till friskare och gladare barn. Denna investering skulle leda till mindre långvariga sjukdomar, öka utbildningsnivån och minska gängkriminaliteten. Ett självklart val tycker jag!

Linn Ottosson


TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.