DEBATT 2023-03-17 KL. 10:00

Debatt: Fri idrott är viktigt för barnen

Debatt: Fri idrott är viktigt för barnen

Många idrotter är idag mycket dyra och det är många i Sverige som inte har råd. Detta får flera allvarliga konsekvenser för barn och vårt samhälle. Inaktivitet orsakar sjukdomar, sämre studieresultat i skolan samt kan få unga att dra sig till kriminella gäng då de inte har någon meningsfull sysselsättning. Att idrott är så dyrt gör att det inte blir tillgängligt för alla, eller efter intresse, utan bara för de som har ekonomisk förmåga får möjlighet att göra den idrott man tycker är kul. Därför tycker jag att barnens fritidsaktiviteter ska vara gratis.

Enligt artikel (Riksidrottsförbundet) så leder ingen träning eller aktivitet till ökad risk för sjukdomar och andra besvär. Att regelbundet träna fysiskt förbättrar kondition, muskelstyrka, koncentration samt minskar fetma med relaterade sjukdomar. Att göra idrott tillgänglig för barn skulle därför minska sjukvårdskostnaderna och därför vara en fördel för samhället. Ingen träning har också visat sig påverka barnets förmåga att prestera i skolan, skriver Skolverket.

Elevernas fokus och koncentration minskar då de inte är aktiva och rör på sig. Dessutom riskeras sömnkvaliteten att påverkas vilket har direkt påverkan på skola och fritid. Ingen mår bra om de inte är utvilade. Fri idrott skulle göra att barn med hjälp av motion förbättrade sina betyg. Att inte ha någon aktivitet på fritiden gör att barn blir ensamma, uttråkade och utan tillhörighet. Om vuxna inte finns i närheten så är det risk att unga drar sig till gäng som i värsta fall begår kriminella handlingar. Idag kostar gängkriminalitet samhället mycket pengar och de har börjat rekrytera medlemmar i yngre åldrar. Jag tror att ett sätt att stoppa detta vore att erbjuda gratis idrottsaktiviteter för att skapa intresse och gemenskap istället för dåligt sällskap.

Vem ska då betala? Att göra barnidrott fritt för alla är inte gratis. Flera skulle säga att det innebär ökad skatt och ingen är intresserad av att få ökade utgifter. Jag tror att få barn att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv, genom fri idrott, kommer i längden att minska behov av sjukvård samt motverka gängkriminalitet.

Jag uppmanar de som bestämmer i Sverige att göra idrottsaktiviteter gratis för unga personer. Inte bara skulle det skapa mer rättvisa förutsättningar för alla, det skulle också bidra till friskare och gladare barn. Denna investering skulle leda till mindre långvariga sjukdomar, öka utbildningsnivån och minska gängkriminaliteten. Ett självklart val tycker jag!

Linn OttossonSENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.