DEBATT 2024-05-18 KL. 10:00

Debatt: DCA-avtalet kommer öka säkerheten

Debatt: DCA-avtalet kommer öka säkerheten
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Vi lever i en osäker tid. Det tydligaste beviset på detta är Rysslands invasion av Ukraina. Rysslands ambition att nedmontera den europeiska säkerhetsordningen utgör det största hotet mot vår säkerhet sedan det andra världskrigets slut. Därför behöver arbetet med att stärka vårt försvar fortsätta med kraft. Regeringen har tagit ansvar genom att leda Sverige in i Nato och satsat stora summor på försvaret. Nu tar vi nästa steg mot ett säkrare Sverige genom att överlämna försvarsavtalet med USA (DCA) till riksdagen för debatt och behandling.

Försvarsavtalet med USA förstärker Natomedlemskapet och försvarssatsningarna. Genom DCA-avtalet kommer 17 utpekade militära platser kunna utnyttjas gemensamt mellan Försvarsmakten och USA. Avtalet möjliggör även förhandslagring av försvarsmateriel, investeringar i lokal infrastruktur och roterande närvaro av amerikansk personal. Detta gör det lättare för Sverige att både få och ge stöd i händelse av kris eller krig. Det förbättrar även vår förmåga till värdlandsstöd och militärt stöd till andra allierade.

En ökad amerikansk närvaro i Norden är central för vår säkerhet. Norge, Finland och Danmark drar samma slutsats genom att ingå egna försvarsavtal med USA. USA:s militära engagemang har varit avgörande för Europas frihet sedan det andra världskrigets slut. Vi såg betydelsen av engagemanget under det andra världskriget, under det kalla kriget och idag i stödet till Ukraina. När Europa formar djupa och starka band med USA stärker detta vår nationella och kollektiva säkerhet.

Debatten om avtalet har präglats av en rad missförstånd. Vi vill därför klargöra att DCA-avtalet inte kommer att innebära att kärnvapen placeras i Sverige. Avtalet bygger på svensk suveränitet och svenskt samtycke och det finns en bred politisk samsyn om att Sverige inte ska ha permanenta utländska baser eller kärnvapen på vårt territorium.

Avtalet innebär inte heller straffrihet för amerikansk personal. Avtalet tydliggör att amerikansk personal omfattas av både amerikansk och svensk lagstiftning och att Sverige har möjlighet att ta tillbaka domsrätten i fall som vi anser är av särskild betydelse för oss. Sverige kommer inte heller bli mer utsatt med avtalet. Tvärtom bidrar avtalet och dess nordiska motsvarigheter till att en sammanhängande militär planering för amerikanskt stöd till Norden kan genomföras.

Alla dessa misstolkningar saknar stöd i lagförslagen och i verkligheten. Faktum är att en ökad amerikansk möjlighet till närvaro avskräcker hot och skapar stabilitet.

Pål Jonson, försvarsminister

Jörgen Berglund, gruppledare M försvarsutskottet

Lars Püss, ledamot M försvarsutskottetTV-klipp och nyheter

Succén: Erik Persson vinner EM-guld
SPORT 2024-06-20 KL. 20:14
Premium

Succén: Erik Persson vinner EM-guld

De fixar midsommarkransen
NYHETER 2024-06-20 KL. 12:45
Premium

De fixar midsommarkransen

Frillesås kaosår slutade lyckligt
BANDY 2024-06-19 KL. 18:30
Premium

Frillesås kaosår slutade lyckligt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:14
Tappade ännu en ledning till förlust
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:07
Reste sig efter mardrömsstarten
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 21:42
Lindome sänkte serieledarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.