Annons

Damm kan behöva tömmas för att utrota främmande art

Den damm i Anneberg där solabborre har konstaterats kan behöva tömmas på vatten. Den invasiva arten kan ha fått fäste i vattendraget och töm

Nyheter | 23 Juli 2018 13:28

Den damm i Anneberg där solabborre har konstaterats kan behöva tömmas på vatten. Den invasiva arten kan ha fått fäste i vattendraget och tömning ser ut att vara enda sättet att förhindra ytterligare spridning.

 

En damm i Gränna fick nyligen tömmas helt efter fynd av solabborrar, en fisk som listas som en främmande och potentiellt invasiv art av Hav- och vattenmyndigheten. Som Norra Halland tidigare rapporterat har fynd av fisken gjorts även i en damm vid Alafors i Anneberg.

Den aktuella dammen är ungefär 100 gånger 50 meter stor, och en inventering förra veckan visade att fisken kan ha fått fäste i vattendraget samt en närliggande bäck. Tömning ser nu ut att vara enda sättet att förhindra ytterligare spridning.

– Det verkar som att fisken förökar sig snabbt, så vi skulle gärna vilja få bort den. Det alternativ som är mest aktuellt är att med hjälp av pumpar tömma dammen på vatten. Vi skulle gärna vilja få det gjort i sommar eftersom det finns en spridningsrisk. Att det är torrt och låg vattennivå underlättar vid tömning, säger Björn Fagerholm, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Men redan nu har alltså fisk tagit sig utanför dammen:

– Vi har hittat fisk som har tagit sig ut till en närliggande bäck som mynnar ut i Lillån, säger Björn Fagerholm.

Solabborren kan bli upp till 40 centimeter lång i sin ursprungsmiljö i Nordamerika. Den har etablerat sig i flera europeiska länder, bland annat i Norge och Danmark, och där brukar den bli 10 till 15 centimeter lång.

2012 gjordes ett av de första fynden av solabborre i svenska vattendrag, i en sjö i Kronobergs län.

 

Enligt Björn Fagerholm kan solabborren kan ha funnits i dammen vid Alafors i flera år.  Att någon har tömt sitt akvarium på platsen är en teori.

Mikael Svensson, konsulent vid artdatabanken, var med under inventeringen i förra veckan. Även han ser tömning som det hetaste alternativet.

– Det är ett gyllene läge nu när det är torrt. Då blir man av med fiskarna där och så får man hålla tummarna att det inte har hunnit bildas ett bestånd i Lillån eller Kungsbackaån.

 

Vad är riskerna med att det bildas ett bestånd av solabborre?

– Med den reproduktionsförmåga som arten har fyller den snabbt ett vattendrag, vilket innebär att hela faunan riskerar att förändras och andra arter försvinna. Det finns också en stor risk för smittspridning, säger Mikael Svensson.

 

Foto: Arvid Enemar

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

En totalrenovering i Lindome

Sport En drös med spelare har lämnat – sex nyförvärv är klara. Dessutom en helt ny tränarstab, ...

Arbetsplatsolycka på golfklubb

Blåljus En person har ramlat ner från ett fyra meter högt tak på Sjögärde golfklubb. Polisen fick 08.24 ...

Lång kö till operation

Vård Även om den akuta coronasituationen har lugnat ner sig går sjukvården en tuff höst till mötes. 300 ...
Annons