
De kungsbackabor som lever i digitalt utanförskap har blivit ännu mer utanför i pandemins spår.
Så här i coronatid ser de flesta av oss med glädje på nya digitala verktyg och tjänster. Men för de 33 000 hallänningar som lever i digitalt utanförskap blir livet i pandemin allt svårare.
De kungsbackabor som lever i digitalt utanförskap har blivit ännu mer utanför i pandemins spår.
Mest utsatta är de äldre och de synskadade. Framförallt är det dagens minimala kontanthantering som sätter käppar i hjulen för dem.
Den som inte kan eller vågar hantera sina betalningar och bankärenden via datorn, surfplattan eller mobilen har idag inte många ställen som hanterar kontanter att välja på.
Men livet i digitalt utanförskap medför också problem med myndighetskontakter.
Det visar Länsstyrelsen i Hallands senaste kartläggning av tillgången till grundläggande betaltjänster.
Enligt kartläggningen lever idag hela tio procent, 33 000 personer, av länets befolkning i digitalt utanförskap. Och eftersom de, ofta föreningsdrivna, hjälpprojekt som syftar till att lära fler att hantera den digitala tekniken har legat nere under pandemin, har deras utanförskap blivit än mer påtagligt under det gångna året.
I Kungsbacka finns idag bara ett bankkontor, Forex Bank AB, som utför betaltjänster för privatpersoner. Samtidigt har allt fler butiker helt slutat hantera kontanter, till förmån för betalkort och swish.
Ett annat stort problem i just Kungsbacka är svårigheterna för företag och föreningar att sätta in sedlar och mynt på sina bankkonton.
Efter fjolårets skrotning av serviceboxen i Frillesås har Kungsbacka centrum i år visserligen begåvats med ytterligare en insättningsautomat samtidigt som pandemin gett färre utländska turister, som betalar kontant. Men antalet insättningsautomater upplevs fortfarande som för få, för svåra att nå och ha för utsatt placering för att de ska kännas lätta och trygga att använda sig av.
Mynt är det dessutom endast Sparbankskontoren eller Loomis som i dagsläget kan tänka sig att befatta sig med.
För näringslivet och föreningslivet ser fler insättningsautomater med större geografisk spridning ut att kunna vara en lösning.
För de privatpersoner som är digitalt utanför är problemet dock mer komplext. De mest utsatta grupperna saknar inte bara vana av och kunskap om de digitala verktygen. Många av dem har även funktionsnedsättningar som gör det svårt för dem att rent praktiskt hantera den digitala tekniken.
En del av dem saknar dessutom fungerande bredbandsuppkoppling, vilket försvårar ytterligare.
Och värre ser det ut att bli.
Enligt länsstyrelsens prognos kommer antalet hallänningar bara att bli fler, samtidigt som allt fler butiker och serviceställen blir kontantlösa.
Det ställer, enligt myndigheten, inte bara krav på god mobiltäckning i hela länet och satsningar på driftsäkra system som tål hög belastning. Samhället måste även stå berett att göra insatser som minskar risken för ett delat samhälle i vilket vissa grupper stängs ute från grundläggande samhällstjänster.
”Idag finns många bra tekniska lösningar för betaltjänster. Problemet är att det finns många platser där de inte fungerar och det finns många människor som inte kan använda tekniken av olika anledningar.” skriver Länsstyrelsen Hallands utredare i sin rapport.
KOMMENTERA ARTIKELN
Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.