Annons

"Vi borrade sönder bron"

Borgmästarebron är bortom räddning och måste rivas. Nu träder en av personerna som var med och renoverade bron 2001 fram.
Trafik | 23 Juni 2019 07:19

18 år senare. Ove Thorin betraktar den gamla bron. “Vi borrade vertikalt in i bron. Jag kände hur jag borrade i järn hela tiden”, minns han. 

 

Borgmästarebron är bortom räddning och måste rivas. Nu träder en av personerna som var med och renoverade bron 2001 fram.

– Jag ifrågasatte tillvägagångssättet, säger Ove Thorin som anser att han inte borde utfört jobbet.

 

I Norra Halland den 14 juni berättade kommunen att Borgmästarebron är i uselt skick. Bland annat läcker bron rakt igenom, och en stor mängd armeringsjärn är helt av. Nu avbryts den påbörjade renoveringen, och istället ska bron rivas för att ersättas med en helt ny.

Ett par dagar efter publiceringen hör läsaren Ove Thorin av sig. Han är nu pensionär, men drev tidigare Thorins Sprängnings AB, och var med och jobbade med renoveringen av bron i maj 2001.

– Det vi gjorde då gjorde mer skada än nytta, berättar han.

 

Ove Thorin förklarar att bron skulle breddas för gång- och cykelbanor. Kommunen hade till jobbet anlitat företaget PNB (Percy Nilsson Bygg AB) som några år senare gick i konkurs med rejäla förluster. PNB hade i sin tur hyrt in Oves firma. 

– Men det är svårt att säga vem som bär ansvaret. De hade i sin tur en konsultfirma som hade talat om hur jobbet skulle utföras. Men jag skulle borra vertikalt in i bron, och jag kände ju hur jag borrade i armeringsjärn hela tiden, berättar den pensionerade entreprenören.

 

Släckte ner stan

Ett av de missöden som projektet med att renovera bron renderade i var att två elkalblar borrades av. 

– Konsulterna hade inte koll på att de fanns där. Halva stan släcktes ner. Det kom en jäkla massa bilar och folk från elfirmor hit, minns Ove Thorin med ett lätt skratt. 

 

Han har själv velat att historien bör lyftas fram då han anser att någon egentligen borde ställts till svars för jobbet. Men samtidigt inser han att det var då, och PNB är sedan länge historia. 

– Och det kanske inte var deras fel heller. De hade ju en konsultfirma som talade om att det skulle göras på det sättet vi gjorde. 

 

 

Bron är nu utdömd och ska rivas. Som Norra Halland skrivit tidigare var en av upptäckterna som ligger till grund för beslutet att bron läcker vatten rakt igenom. Något som Ove Thorin inte tycker är det minsta konstigt. 

– Vi borrade ju en jädra massa hål i den.

 

Ingen energi på utredning

Huruvida detta har varit avgörande för brons skick och beslutet om rivning är oklart.

– Vi vet att det borrades och skickades in sprutbetong. Men det är väldigt svårt att avgöra, och företaget som utförde jobbet finns inte kvar, säger Karl Lundgren som sedan 2015 är chef på Teknik.

– Det har helt enkelt inte funnits möjligheter att göra en sådan utredning, och vi har valt att inte lägga energi på det. Bron fungerar uppenbarligen inte, och nu bygger vi en ny bro som ska hålla i 120 år, säger förvaltningschefen.

 

Vid Borgmästarebron står Ove Thorin och begrundar den gamla bron.

– Jag har tänkt på det ofta. Det var ett konstigt projekt. Samtidigt är det en starkare konstruktion än man kanske kan tro. Men det är synd med en sådan tabbe som antagligen kostat en massa pengar.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Villkorligt för vild vansinnesfärd

Kungsbacka Villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Det blir straffet för den 23-årige man som i början ...

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Åtalas för otillåten pepparspray

Blåljus En man i 50-årsåldern åtalas för innehav av flera patroner OC-spray, som är pepparspray som till exempel ...
Annons