Annons

Vaktbolag ska stoppa skadegörelse på skola

Från att ha hittat fimpar, burkar och kondomer på förskolans innergård övergick skadegörelsen till krossade rutor. Nu har kommunen fått hyra in ett vaktbolag.
Även grannar till skolan har drabbats av skadegörelse.

Skola | 20 Oktober 2020 18:10

Vid minst tre tillfällen har rutor till Vallda Sandö förskola krossats med stenkastning.

FOTO: Foto: Vallda Sandö Förskola

Vid flera tillfällen den senaste månaden har fönsterrutor till Vallda Sandö förskola krossat. Senast var det förra veckan då flera rutor krossades en kväll.

– Det har inte varit några stora incidenter tidigare, däremot vet vi att ungdomar håller till på vår gård på helgerna. Vi får gå ut och göra en liten trygghetsvandring på gården varje dag, säger rektor Katharina Wikström.

Pedagogerna ser varje morgon över skolgården så att den är säker innan man släpper ut barnen.

– Vi har hittat fimpar, burkar och kondomer, men det hör ju till mindre skadegörelse. Som jag kan påminna mig om har vi inte haft större skadegörelse tidigare, säger Katharina Wikström.

Kastar sten genom rutan

Under i alla fall tre tillfällen i oktober månad har rutor till förskolan krossats genom stenkastning på kvällarna.

– Vi har hittat stenarna och inte haft inbrott, det handlar om ren skadegörelse. Vi behöver prata med barnen varje gång det händer eftersom de har många frågor. Det innebär också att vi måste plocka glas, dammsuga och städa upp och se till att ingen blir skadad.

För barnen som går på skolan innebär det också att de tidvis inte kan använda vissa utrymmen och blir besvikna över det.

Blir barnen oroliga?
– Nej, det skulle jag inte säga. Men det blir många frågor om varför det ser ut som det gör, varför någon gjort så här och vem som har gjort det.

Enligt boende i området ska det handla om barn i yngre tonåren som uppehåller sig på skolan. Ett vittne har sett flera ungdomar springa från platsen i samband med den senaste skadegörelsen.

Grannar fick bilarna förstörda

Också grannar till förskolan har råkat illa ut. Ett pensionärspar fick förra veckan båda sina bilar förstörda. Det handlar bland annat om krossade rutor och bucklor på fronten. De känner otrygghet efter det som hänt och vill därför inte ha med sitt namn i tidningen. Även de tror att det handlar om några ungdomar som setts i området.

– Det handlar om stora utlägg och kostnader för oss. Båda bilarna är på verkstad nu. Tidigare har det bara varit lite småsaker, ofog som små barn gör. Inget man kan likna vid detta. Jag vill bara att folk ska veta hur ungdomar beter sig mot pensionärer idag, säger en av makarna.

För skolans del har man nu satt in ett vaktbolag för att stävja skadegörelsen.

– Skadegörelsen är polisanmäld och vår enhetschef har kontaktat ett vaktbolag som kommer att rondera kring förskolan. Sedan får vi se om det händer igen, säger Katharina Wikström.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

En fjärdedel ratar coronavaccinet

Vård En fjärdedel av dem som jobbar inom äldrevården i Kungsbacka har tackat nej till att ta vaccinet mot ...

Pianolektioner genom videomöte

Musik Kulturskolan satsar på digitala pianokurser genom plattformen Teams. Barn och unga kan prenumerera på instruktionsvideos gjorda av Kulturskolans lärare. 300 ...
Annons