Annons

Unga trakasserar boende och vandaliserar

När kvinnan som har en utvecklingsstörning skulle hämta in mattorna hon haft ute på vädring trängde sig ett stort ungdomsgäng in i hennes lägenhet genom altandörren. Inne i bostaden spottade de på kvinnan och hånade henne. Sedan grisade de ned hela hennes hem.

Blåljus | 16 Oktober 2020 16:53

Ett gäng ungdomar sätter skräck i de boende på ett gruppboende i Kungsbacka kommun.

FOTO: Pixabay

Händelsen utspelade sig på kvällen den 7 oktober, på ett gruppboende i kommunen, när kvinnan öppnade sin altandörr. Då trängde sig en större grupp ungdomar som under en längre tid trakasserat kvinnan och även hennes grannar in i hennes bostad.

Där kränkte de 25-åringen genom att håna henne och spotta på henne. Sedan grisade de ner hela hennes lägenhet genom att bland annat smeta Nutella på väggar och möbler.

Den 25-åriga kvinnan slog larm till personalen. När gruppboendets anställda gick in i lägenheten som vandaliserats lämnade ungdomarna platsen.

Andra övergreppet

Det är andra gången på kort tid som den 25-åriga kvinnan blir utsatt för ett liknande övergrepp. Första gången var den 22 september.

Då vandaliserade samma ungdomsgäng kvinnans lägenhet genom att spruta hygienprodukter på väggar och golv och smeta in bostaden med 25-åringens smink. De förstörde även kvinnans bord, genom att skriva könsord på det.

Ungdomarna som trakasserar 25-åringen uppges vara ett gäng på sju till åtta ungdomar i åldrar mellan 12 och 15 år. Ungdomar som den utvecklingsstörda kvinnan lärt känna flyktigt då hon varit ute och rört sig i gruppboendets omgivningar.

Till en början var kontakten positiv. Ungdomarna var vänliga och respektfulla mot kvinnan, som uppfattade dem som sina kompisar. Men när 25-åringen i slutet på september bjöd in gänget till sin bostad visade medlemmarna i gruppen plötsligt upp en helt annan sida.

Har gjort polisanmälan

Med kränkande tillmälen började de plötsligt trakassera sin värdinna. Sedan grisade de ner hela hennes lägenhet.
Båda intrången är polisanmälda av kvinnans anhöriga och av personalen på hennes gruppboende.

25-åringens anhöriga har även försökt att tala med några av ungdomarna som pekats ut som delaktiga.

– Men de vi talat med skyller bara ifrån sig på de andra i gänget, och eftersom ord står mot ord och varken vi eller personalen har några direkta bevis för vem som gjort vad har polisen svårt att agera, säger den utsatta kvinnans syster.

– Personalen kan inte heller göra så mycket. Mer långtgående säkerhetsåtgärder från boendets sida skulle inkräkta för mycket på min systers personliga integritet, fortsätter hon.

Man känner sig maktlös

Sedan de lärde känna den 25-åriga kvinnan har ungdomarnas kränkningar stadigt eskalerat. På senare tid har medlemmar i gänget till och med smugit omkring i omgivningarna kring gruppboendet och trakasserat såväl den 25-åriga kvinnan som hennes grannar.

Kvinnans anhöriga oroas starkt av utvecklingen som de befarar snart kan få mycket allvarliga konsekvenser.

– Man känner sig helt maktlös. Ingen säger sig kunna agera och vem vet vad som händer nästa gång de tränger sig in hos min syster? säger 25-åringens syster.

Verkar inte förstå allvaret

Att ungdomarna även bevakar och trakasserar de boende under skoltid väcker frågor.

– Man undrar naturligtvis varför ungdomarnas föräldrar inte bryr sig mer om vad deras barn håller på med. Vi har försökt prata med en av dem, men vi fick intrycket att personen i fråga inte förstår situationens allvar, säger systern.

Den utsatta kvinnans anhöriga hoppas nu att den utredning om hemfridsbrott och ofredande som polisen inlett ska bringa klarhet i vilka som bär ansvaret för det som hänt, så att trakasserierna mot gruppboendet upphör.

– Att boendets personal inte kan göra mer för att garantera de boendes säkerhet är ju rena vansinnet! Helst skulle jag önska att boendet kunde vidta de åtgärder som krävs och att föräldrarna till de här ungdomarna tog ett större ansvar genom att själva se till att deras barn slutar upp med det de håller på med – innan det går så långt att någon kommer till allvarlig skada, säger den utsatta 25-åringens mamma.

– Att göra polisanmälan var inget lätt beslut. Det känns verkligen inte alls bra att behöva polisanmäla så här unga personer. Det kan ju tyvärr få väldigt tråkiga konsekvenser, både för ungdomarna och för deras föräldrar. Men vi ser helt enkelt ingen annan utväg i nuläget. Detta måste få ett slut, avslutar hon.

Läs vad polisen och kommunen gör, i dagens Norra Halland.
E-tidningen

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

P-platsen vid Hanhals holme ska bli som förr

Nyheter Arbetet med att återställa parkeringsplatsen vid Hanhals holme är i gång. – Ja, kommunen verkställer länsstyrelsens beslut, ...

Blodig man kom till polisstationen – hade blivit misshandlad

Blåljus En man som blödde från pannan kom till polisstationen i Kungsbacka igår kväll. Han uppgav att ...

Vykortskampanj ska skydda mot bedragare

Politik Blir du uppringd av någon som presenterar sig som vård- eller myndighetsanställd och ber dig logga in ...
Annons