Annons

Så ska fler lockas bli brandmän

Nu har kommunen tagit fram en handlingsplan för hur man ska säkra tillgången på deltidsbrandmän. Men den får vänta att sättas i verket till pandemin är över.

Blåljus | 13 Januari 2021 06:00

Personalsituationen vid brandstationen i centrum är god, medan det är svårare att få fram tillräckligt många deltidsbrandmän till stationen i Frillesås. Man kan då tvingas anställa heltidsbrandmän, men det är mycket dyrare.

För två år sedan föreslog därför det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Borg att kommunen skapar kombinationstjänster, där man underlättar för de som vill dela sin ordinarie tjänst med ett brandmannajobb. En utredning om hur det skulle kunna gå till är nu klar.

Höga krav på arbetsgivare

Kraven på en arbetsgivare som låter sina anställda vara deltidsbrandmän är ganska höga. Man ska kunna infinnas sig på brandstationen några minuter efter det att det gått ett larm. Detta förutsätter att deltidsbrandmännen bor och arbetar i nära anslutning till brandstationen.

Från Räddningstjänsten finns ett intresse för ett samarbete med Kungsbacka som skulle kunna bli en framtida modell för hur de skulle kunna arbeta med fler kommuner. Det kan handla om olika lösningar.

Till exempel kan någon som är anställd i kommunen och bor i Frillesås få ett begränsat schema som bara omfattar kvällar och helger, då de flesta utryckningar sker. Ett annat alternativ är att Räddningstjänsten tillhandahåller en distansarbetsplats för någon medarbetare i kommunen som under beredskapsvecka kan finnas på brandstationen för att vara tillräckligt nära vid uttryckning.

Dessutom kan kommunen hjälpa Räddningstjänsten genom att sprida information. Det kan vara både kontinuerlig information på kommunens intranät och extra informationssatsningar när brandförsvaret rekryterar. På så sätt kanske fler kan lockas att prova jobbet.

Kommunledningen är positiv, men konstaterar att det praktiska genomförandet nog får vänta tills pandemin är över.

Fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...

Motorsågsmannen anhållen

Blåljus Den man som igår kväll gick in på en krog med en motorsåg, hittades av polisen i ...

Stjernbergs automation i konkurs

Jobb & Pengar För två år sedan firade företaget tioårsjubileum. Nu läggs Stjernbergs automation ner och 14 personer förlorar ...
Annons