Uteserveringarna kvar ännu en vintersäsong
Av Henrik Laurén
Uteserveringarna i Kungsbacka innerstad är kvar också denna vinter, krögarna kan ingå avtal med kommunen på samma sätt som för ett år sedan. Kommunen uppbär inga avgifter av krögarna men vinteröppen uteservering kräver förnyat tillstånd från polisen.
– Hösten 2020 var detta en åtgärd under pandemin. Den är inte över och vi ville titta på möjligheterna att låta uteserveringarna vara öppna också i vinter. De allra flesta krogar har nappat på möjligheten, säger trafiksamordnare Helen Wigerdt vid Kungsbacka kommun.
Vi har inte jättemånga platser inne och ser uteserveringen som ett bra komplement, säger Catharina Glittsjö och Claes Heyman på restaurang Hegli. FOTO: HENRIK LAURÉN
Det är kommunens tekniska förvaltning som gör avtal om uteserveringarna och kommunens driftspersonal utför montering av de obligatoriska staketen. För perioden april - oktober är avgiften 500 kr per meter staket och 250 kr per kvadratmeter mark medan vinterperioden är avgiftsfri.
– Staketen finns där sedan sommarsäsongen, det krävs inget arbete och blir inga kostnader, säger Wigerdt.
Även om pandemirestriktionerna hävts är krögarna nöjda över att kunna ha uteserveringarna öppna också denna vinter. Det innebär dels extra utrymme i besökstopparna, dels att besökare som vill vara på säkra sidan tryggt kan besöka krogen. Krögare vi talat med nämner markis, tak och infravärmare som komforthöjande åtgärder på uteserveringarna. Man räknar inte med någon rusning till uteplatserna under den kalla tiden men välkomnar ändå kommnens initiativ.
Extra utrymme– Det är ett bra komplement. Vi har inte så stort inne så uteserveringen ger fint extra utrymme, säger Claes Heyman som tillsammans med Catharina Glittsjö driver restaurang Hegli vid Kyrkogatan.
Hegli startade i april 2019 och hade knappt fått upp farten då pandemin slog till. Hösten 2020 gjordes omfattande arbeten i gatan och det orsakade stora störningar för företagen.
– Vi hade uteserveringen öppen förra hösten och vintern men det var inte bra då gatan var uppgrävd. I dag är allt klart, det är en fin miljö så nu kör vi på. Lunch på vardagar och kvällsöppet torsdag till lördag med quizz och annat program, säger Claes.
Ostindiska Ölkompaniet har verkat cirka ett år i Kungsbacka. Under sommaren är krogens stora uteservering vid ån viktig men används inte vintertid. Man har en mindre landbaserad del som nu är i användning.
– Vi tycker att uteplatser höst och vinter är fantastiskt bra, det ger störra serveringsyta och det är bra efter alla coronarestriktioner. Vi har 30 - 40 platser ute, ett fint tillskott som vi är tacksamma för. Bra att ha i topparna med mycket folk eller för lunchgäster som vill sitta litet avskilt, säger restaurangchef David Staffas.
– I övrigt är vi i gång efter att restriktionerna släppts. Vi startade i Kungsbacka förra hösten, under andra coronavågen faktiskt. Nu är det nytt läge och vi har att göra hela dagen från lunch till kväll, folk vågar åter gå på restaurang. Vi ser också besökare uppåt i ålder, trevligt med gäster i blandad ålder, säger Staffas.
Läs fler nyheter här