NYHETER 2021-12-28 KL. 08:00

Ny satsning skapar goda livsvanor tidigt

Av Christina Wagner

Kungsbacka och Region Halland startar en ny Friskvårdsgrupp för yngre barn med övervikt och risk för obesitas. Nästa år ska runt 20 barn mellan tre och fem år och deras familjer få stöd för en hälsosam start i livet.

Ny satsning skapar goda livsvanor tidigt
Karin Jansson, lokalnämnd Kungsbacka Region Halland, och Anne Börjesson och Anna Corneliussen från Kultur & Fritid i Kungsbacka som båda jobbar med Friskvårdsgruppen. Foto: Christina Wagner

Kultur och fritid håller sedan tidigare i en Friskvårdsgrupp för barn mellan 5 och 19 år som rönt framgångar både nationellt, regionalt och utomlands. När den drog igång medfinansierade Region Hallands lokala nämnd i Kungsbacka, så även denna gång när yngre barn och deras vårdnadshavare ska inspireras till sunda vanor. Friskvårdsgruppen Mini, för tre till femåringar, har fått klartecken från politikerna att kunna börja nästa år.
– Här riktar vi oss främst till vårdnadshavare. Det handlar om att få en bra hälsostart i livet. Tidiga insatser är viktigt, säger Anne Börjesson, utvecklare på Kultur och fritid som tillsammans med kollegan Anna Corneliussen kommer ha hand om gruppen.
Forskning visar att övervikt och fetma, eller obesitas som det också heter, ökar i alla åldersgrupper. Ju tidigare barn kan få hjälp desto bättre.
– Vi når barn och familjer tidigt. Det är lättare att stärka eller främja något än att gå in senare, säger Karin Jansson, strateg för social hållbarhet på Lokal nämnd i Kungsbacka, Region Halland, som sponsrar Mini till hälften.

Får nya vanor
Till Friskvårdsgruppen kommer barn och vårdnadshavare för att ha roligt och att vara tillsammans. Här ligger fokus på främjande och ”det goda nya” snarare än felaktiga vanor eller sjukdom. Konceptet är inkännande och utgår från varje familj för att få bättre hälsa.
– Vi försöker se det friska och lyfta det. Jag brukar säga att vi gör det roliga, vi är inte behandlande utan försöker ge dem hälsosamma levnadsvanor, säger Anne Börjesson.
I Friskvårdsgruppen för större barn med obesitas har hälsopedagogerna tagit fasta mycket på Kungsbackas fina utemiljöer och föreningsliv. Så också i Mini-versionen.
– Familjerna ska kunna komma ut och göra saker tillsammans och ta tillvara på det som finns i närmiljön. Vi vill öka kunskapen om vad som finns, säger Anna Corneliussen.
Med de yngre barnen inkluderas lekplatser, aktiviteter, kultur och rörelseglädje.
– Vi ska också laga mat tillsammans. Ica-stiftelsen är med och sponsrar, säger Anne Börjesson.

Tidigare insatser
Det är BVC som remitterar barn till verksamheten. Runt 20 familjer kommer kunna vara med när Mini kör igång i april nästa år. Deltagarna ska träffas en gång i veckan, därutöver får föräldrarna också föräldraskapsstöd.
Tanken att starta en Friskvårdsgrupp för yngre barn har hälsopedagogerna haft länge, men planeringen kom igång på riktigt i höstas.
– Ett mål är att utjämna hälsoskillnader genom att börja jobba tidigare, säger Anna Corneliussen.
Arbetsmodellen utgår från barnkonventionen och utgår från barnens förslag för aktiviteter.
Den har blivit omtalad nationellt, till exempel Uppsala har snappat upp arbetssättet.
– Vissa av de äldre barnen vi haft hos oss länge har blivit ledare. De är otroligt fina förebilder och fantastiska mot de yngre vi får in, säger Anna Corneliussen.

Läs mer: Forskarna vill följa barn med övervikt
Läs mer: Tryggt koncept för både barn och föräldrar


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-